Rijetki su ljubitelji vina koje nije osvojio muškat žuti i mnogi već dobro poznaju i karakteristike sorte muškat žuti, ali vrijedi ih ponoviti za one koji će ga možda tek upoznati.
Mukat je zajednički naziv za skupinu izrazito mirisnih sorata
bijeloga grožđa, podrijetlom iz Francuske.
Upravo su karakteristike sorte muškat žuti ono
zbog čega se često ova sorta koristi za proizvodnju desertnih
vina.
U francuskoj pokrajini Alzas od nje se proizvode suha bijela
vina, a u talijanskoj pokrajini Asti poznati pjenušci.
U Hrvatskoj se uzgaja muškat bijeli, muškat žuti, muškat istarski
(momjanski), muškat ruža porečki bijeli, muškat ottonel bijeli i
muškat canelli bijeli.
Glavna karakteristika desertnih vina muškat žuti, pored
visokog postotka alkohola je i visok postotak
šećera.
Desertna vina se piju kao aperitiv prije jela, ili nakon jela uz
kolače,.
Koriste se i gastronomiji kao dodatak raznim kolačima i
jelima.
Desertna vina najbolje je servirati rashlađena ili na ledu na
temperaturi između 14 °C - 16 °C.
Muškat žuti je zbog svojih karakteristika preporučena
sorta za uzgoj u svim vinogorjima Hrvatskog primorja,
Istre, Moslavine, Plešivice, Zagorja i Međimurja, a dopuštena je
za uzgoj u podregijama Podunavlje, Slavonija, Prigorje-Bilogora i
Pokuplje.
Muškat žuti ima sve karakteristike da osvoji i one koji nisu bili ljubitelji vina, jer idealan je pratitelj laganih voćnih deserta, pita, štrudli i masnih biskvita od bijelog i žutog voća, kremšnita, rožate, fritula, kroštula, eventualno bijele čokolade.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!