Indija je pradomovina krastavaca gdje se uzgajaju već više od 3.000 godina. Prvo su iz Indije preneseni na područje Grčke i Italije a potom su ih Rimljani dalje širili po Europi.
U našim krajevima idealni su uvjeti za proizvodnju krastavaca
namijenjenih preradi, a osigurano je i tržište, ali isto tako i
sorte krastavaca salatara su kultura za
koju postoji veliki interes i na inozemnom tržištu.
Pod krastavcima za preradu podrazumijevaju se mladi plodovi
dužine 3-12 cm..
Sorte krastavaca salatara su Eva i Sunčani potok
koja je ujedno i najraširenija sorta. Sorte krastavaca salatara
oblikuju plodove dužine 16-18 cm, s malobrojnim krupnim
bradavicama i crnim oštrim bodljama.
Poznata sorta krastavaca Eva, ima plodove dužine 20-22 cm,
obrasle sitnim gustim bradavicama te bijelim nježnim bodljama.
Mladi plodovi ove sorte mogu se i kiseliti. Postoje i salatni
hibridi.
Tu su još i sorte krastavaca salatara Senzacija, te Pariški i Rajnski kornišon.
Za uspješan razvoj sorte krastavaca salatara zahtijevaju relativno visoke temperature, izuzetno su osjetljivi na niske temperature i ugibaju uslijed slabijih mrazeva. Budući da tehnološki brzo dozrijevaju podesni su za uzgoj i u krajevima s kratkim ljetom.