Dunja (lat. Cydonia oblonga) je jedina vrsta roda dunja (Cydonia) koja dolazi iz porodice Rosaceae.
Gotovo svake godine dunja obilno i redovito rađa, što nije slučaj s većinom voćarskih kultura, ali za to mora imati dovoljno vlage u tlu.
Dunja je, po broju sorti, najsiromašnija voćna vrsta. Sorte dunje registrirane u svijetu, mogu se brojati u tek nekoliko stotina sorti dunje, a tek njih desetak se uzgaja.
Sorte dunja međusobno se razlikuju prema
morfološkim i fiziološkim osobinama, a podjela je obavljena
prema obliku ploda.
Dunje se mogu svrstati u tri skupine: sorte jabučastog,
kruškolikog i zvonolikog oblika. Navesti ćemo neke sorte
dunje koje nalazimo u našim krajevima.
Asenica, Dunja, Dunja Prkos, Leskovačka Dunja, Rasinjska Dunja,
Vranjska
Vranjska - spada u sorte dunje koje imaju veliki plod, a teži oko 600 g i slatkog je ukusa. Ova sorta je dugotrajna, a neka stabla dožive preko 90 godina. Ova sorta dunje ima glatku kožicu, dosta tanku, zlatno žute boje, meso je žuto. Dozrijeva početkom listopada.
Rasinjska Dunja - stablo ove prekrasne sorte dunje je ogromno i vrlo rodno. Grane se znaju svinuti skroz do zemlje od težine plodova. Zanimljivog je oblika, dobro se čuva i nije podložna bolestima. Plodovi su jako lijepi i stajanjem ispuštaju u prostor lijepi miris.
Leskovačka Dunja - rađa redovito i obilno, a plod ove sorte dunje je vrlo velik. Jabučasto kruškastog je oblika, limunsko žute boje. Jako je mirisna, a meso je čvrsto, sočno, slatko kiselo, aromatično. Plodovi joj se dobro čuvaju i nisu osjetljivi na transport. Dozrijeva polovicom listopada.
Asenica je novija bugarska sorta dunje koja dozrijeva početkom listopada. Plod je krupan oko 350 g, kruškolikog-tupog oblika, limunasto žute boje. Koristi se za sve vrste prerade.
Dunja Prkos - ovo je velika sorta dunje. Plod je kruškolikog oblika s izraženim sužavanjem prema peteljki. Kožica ove dunje je debela, boja je limun žuta, a prekrivena je nježnim gustim dlačicama te jako ugodnog mirisa. Spada u kvalitetne sorte i obilato rodi svake godine.
Stare domaće sorte dunje su jako aromatične sorte. Zovemo ih samo dunje i one redovito rađaju svake godine. Imaju sitniji plod oko 150 g. Dozrijevaju sredinom 10 mjeseca.
Plod dunje je sličan plodu jabuke ili kruške, otud dunje i potječu a i sam njihov izgled to govori - jabukolika i kruškolika.
Od dunje se može pripremiti velik broj slatkih prerađevina,
džemovi, marmelada, kompot, žele, sir od dunja, ukusni liker,
dunja u vinu ili rumu do rakije dunjovače.
Ovo sezonsko voće dostupno je od rane jeseni pa sve do
siječnja.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!