Vrtni mak (Papaver somniferum) je jednogodišnja biljka iz
porodice makova (Papaveraceae).
Sjemenke maka popularne su u kulinarstvu za izradu kolača od
maka. Sijanje maka popularno je i zbog
proizvodnje ulja.
Ako se pripremate za sijanje maka, morate znati
da su za naše ekološke uvjete pogodne mađarske i slovačke sorte
uljanog maka.
U nekim zemljama za sijanje maka koristi se pilirano
sjeme koje ima povećan obujam te je prikladnije za
preciznu sjetvu.
Sjetva makase mora obaviti u rano
proljeće, po mogućnosti najkasnije do 1. travnja,
odnosno sjetva može početi kad se tlo zagrije do 5
oC.
Sijanje maka izvodi se sijačicama za sjetvu
sitnosjemenih kultura.
Međuredni razmak iznosi 50 cm, a razmak između biljaka u redu
iznosi oko 10 cm, pa se postiže sklop od oko 200 000 biljaka/ha.
Dubina sjetve je 1 – 2 cm.
Za sijanje maka se koriste sijačice za
sitnosjemene kulture ili žitne sijačice.
Optimalna gustoća sklopa za uljani mak je 60 – 80 biljaka/m2 u
žetvi.
Takav broj biljaka postići se može sjetvom na međuredni razmak 25
ili 30 cm uz upotrebu 1,0 - 1,4 kg/ha sjemena.
Sijanje maka se obavlja na 1,0 -1,5 cm
dubine.
Tijekom nicanja, mak je vrlo osjetljiv, zato je potrebno voditi
računa da se sijanje maka izvodi u umjereno vlažno tlo.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!