U zadnje vrijeme tropsko voće postalo je izuzetno popularno i sve češće prisutno u dućanima i supermarketima. Za neke ste čuli, a za neke niste. Mi vam donosimo popis tropskog voća koje se može naći i kod nas, a da toga niste ni bili svjesni!
- je jedan od trenutno najdražih egzotičnih voćki. Može se pripremati na razne načine, jesti u svim „živim i neživim“ kombinacijama te sirov. Možete ga koristit u salatama, namazima, umacima i slično. Budući da brzo oksidira trebalo bi ga pokapati s limunovim sokom kako bi duže mogao odstajati u hladnjaku.
Karambola je egzotično voće u obliku zvijezde, žute je boje i kiselog okusa. Inače raste u tropskom dijelu Azije. Kora mu je također jestiva kao i unutrašnjost, a meso mu je jako sočno. Okus može varirati od kiselog do slatkog – ovisno kada se bere.
Kivano je voćka narančaste boje koja na kori ima bradavičaste izrasline. Može se koristiti u raznim voćnim salatama i slasticama. Ako ga želite jesti sirovog, morate ga prerezati po pola i izvući mesnati dio koji je jestiv.
Mango voćka duguljastog oblika, žarko žutog mesa i predivnog okusa. Sadrži jako puno vitamina, minerala, antioksidansa i odličan je za zdravlje. Obiluje vitaminom A i C te ima i veliku količinu kalija. Mango je jako osvježavajuće voće čije meso sadrži jako puno vode.
Papaja je voće koje raste u tropskim dijelovima Srednje Amerike,a može se naći i na našem stolu. Koru treba oguliti, te samu papaju nakon toga prepoloviti na pola i izvaditi crne koštice koje se mogu koristiti za sadnju.
Marakuja je voće čiji je plod okruglog oblika, a kada sazrije može poprimiti ili žutu ili tamnoljubičastu boju. Njegov sok je iznimno ukusan, zdrav i osvježavajuć.
Pepino okusom podsjeća na kombinaciju krastavca i dinje. Žute je boje i okruglog oblika. Sadrži velike količine vitamina A i C te kalcija. Jestiv je i sirov, a može se pripremati i prženjem na margarinu. Dobar je za dijabetičare.
Guava je voće koje kada ga jedete podsjeća na spoj jabuke i kruške. Kora mu je zelenkaste boje, a plod je ružičaste. Sjemenke su mu jestive, a cijeli plod se može jesti nakon što se skuha, isprži ili ispeče.
Kumkvat je jedno od najslađih voća koje ćete ikada imati priliku vidjeti! Gorkasto su kiselkastog okusa, izgleda kao mini naranča, a jede se cijeli plod, s korom. Sadrži puno vitamina A i C te kalcij i željezo. Jako je zdrav te pomaže u jačanju imunološkog sustava.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!