Ukrasne palme / Kanarska datulja - hranjivi sastojci datulje

Image

Kanarska datulja ili lat. Phoenix canariensis, potječe s Kanarskih otoka, gdje je endemska vrsta. Najrasprostranjenija je to palma u Hrvatskom priobalju

12.5.2018.
0:52
VOYO logo

Kanarska datulja, zbog svoje dekorativnosti, danas je prilično raširena u mediteranskim krajevima. Vrlo je česta u kulturi svih suptropskih i tropskih područja.

Kanarska datulja (lat. Phoenix canariensis) je vrsta palme dugih listova nalik perju i zdepastoga je debla, a prirodno je rasprostranjena na Kanarskim otocima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko cijelog Mediterana uzgaja se kao ukrasna biljka. Voli puno sunca a otporna je i na niske temperature, do -10 °C.

Listovi su joj zeleni, dužine 3-6m, s gusto raspoređenim segmentima u V rasporedu. Stvara i "krošnju" ispod krošnje od nešto kraćih listova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cvjetovi na ženskim biljkama su narančastocrveni, dok su muški skupljeni u viseće cvatove dužine i do 2m.

Plod ove palme je datulja, narančasta koštica s ovojnicom i sočnim mesom koje mnogi vole. Iako jestivi, nisu od velike koristi jer ti plodovi nemaju baš puno hranjivih sastojaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na vulkanskim padinama kanarska datulja penje se i do 1500m u visinu.

Kanarska datulja  je vazdazelena, uspravna palma snažna debla. Perasti povijeni listovi dugi su do 5 m, u zreloj dobi može dostići visinu od 15 – 18 m, a širina krošnje joj bude i oko  10 m.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Palme su biljke uglavnom uspravnog stabla koje na vrhu nosi skupinu velikih razdijeljenih listova. Razmnožavaju se uglavnom sjemenom. 

Kanarska datulja  voli povećanu vlažnost zraka, ali ne smeta joj ni izrazito suh zrak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tolerantna je na svaku vrstu tla ali joj plodno tlo posebno odgovara. Razmnožava se sjemenom koje jako brzo klija.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo