Povrtnjak i radovi u vrtu / Kakva je biljka crveni špinat

Image
Foto: Pexels

Crveni špinat ili domaća loboda (Atriplex hortensis) je povrtlarska kultura koja se ranije uzgajala u svakom vrtu, a danas je rijetka povrtnica, u nekim je krajevima poznatija kao crveni špinat

20.12.2019.
10:15
Pexels
VOYO logo

Crveni špinat poznat je pod nazivima: jestiva loboda, ljetni špinat, vrtna loboda, francuski špinat, planinski špinat, domaća pepeljuga.

Rasprostranjena je diljem Europe, Mediteranskog područja, središnje Azije i Kine. Porijeklo vuče iz Male Azije i Orijenta. Smatra se da su je Rimljani donijeli u Europu. Pripada porodici Amaranthaceae - kao i špinat i blitva. Ima mnogo varijeteta, a najčešće se uzgajaju zelena i crvena domaća loboda (Atriplex hortensis var rubra). Domaća loboda razlikuje se od divlje (Chenopodium album).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako uzgajati crveni špinat?

Crveni špinat uspijeva na osunčanim terenima, ali dobro podnosi i sjenu. 
Odgovaraju joj plodna, humusom bogata tla sa pH 6,5 do 7,5.
Crveni špinat je osjetljiv na kasne proljetne mrazeve, a sušu podnosi mnogo bolje od špinata. 
Ipak je potrebno zalijevati crveni špinat jer listovi imaju bolji okus. 
Dobre pretkulture za crveni špinat su rajčica, krumpir i paprika. Sjetva na otvorenom obavlja se u drugoj polovini travnja, a minimalna temperatura za njezino nicanje je 10ºC. Prije sjetve sjeme je crveni špinat potrebno stratificirati, odnosno izložiti niskim temperaturama nekoliko sati u zamrzivaču ili nekoliko dana u frižideru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo