Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Povrtnjak i radovi u vrtu /

Kakva je biljka crveni špinat

Crveni špinat ili domaća loboda (Atriplex hortensis) je povrtlarska kultura koja se ranije uzgajala u svakom vrtu, a danas je rijetka povrtnica, u nekim je krajevima poznatija kao crveni špinat

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Crveni špinat poznat je pod nazivima: jestiva loboda, ljetni špinat, vrtna loboda, francuski špinat, planinski špinat, domaća pepeljuga.

Rasprostranjena je diljem Europe, Mediteranskog područja, središnje Azije i Kine. Porijeklo vuče iz Male Azije i Orijenta. Smatra se da su je Rimljani donijeli u Europu. Pripada porodici Amaranthaceae - kao i špinat i blitva. Ima mnogo varijeteta, a najčešće se uzgajaju zelena i crvena domaća loboda (Atriplex hortensis var rubra). Domaća loboda razlikuje se od divlje (Chenopodium album).

Kako uzgajati crveni špinat?

Crveni špinat uspijeva na osunčanim terenima, ali dobro podnosi i sjenu.  Odgovaraju joj plodna, humusom bogata tla sa pH 6,5 do 7,5. Crveni špinat je osjetljiv na kasne proljetne mrazeve, a sušu podnosi mnogo bolje od špinata.  Ipak je potrebno zalijevati crveni špinat jer listovi imaju bolji okus.  Dobre pretkulture za crveni špinat su rajčica, krumpir i paprika. Sjetva na otvorenom obavlja se u drugoj polovini travnja, a minimalna temperatura za njezino nicanje je 10ºC. Prije sjetve sjeme je crveni špinat potrebno stratificirati, odnosno izložiti niskim temperaturama nekoliko sati u zamrzivaču ili nekoliko dana u frižideru.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike