Nar ili šipak je grmolika biljka koja može narasti čak tri metra u visinu. Njegovi cvjetovi otvaraju se u proljeće, a iz njih nastaju jestivi plodovi koji svoju maksimalnu veličinu dostižu u kolovozu. Međutim, bitno je naglasiti kako plod šipka, odnosno nara dozrijeva tek u listopadu kada poprimi crvenu boju. Plodovi nara izuzetno su finog slatko-kiselkastog, ali i pomalo gorkog okusa, ali su malo kompliciraniji za očistiti. Sav trud se isplati kada ga krenete jesti – vjerujte nam!
Nar se uzgaja u područjima gdje prevladavaju blaže zime i vruća ljeta – priobalnim i morskim područjima. Bitno je napomenuti kako za vrijeme uzgoja, nar more propasti ako temperatura dosegne -20 Celzijevih stupnjeva.
Nar je biljka koja voli prirodnu svjetlost, pa je bitno da bude na pogodnom mjestu s puno svjetlosti kako bi broj cvjetova, a samim time i broj plodova bio što veći.
Za vrijeme uzgoja nara potrebno je vlažno tlo kako bi korijenje zarilo što dublje u zemlju, ukoliko na području uzgoja nema dovoljno padalina, potrebno je osigurati navodnjavanje tla kako bi uzgoj nara uspio. Tlo za sadnju i uzgoj mora biti bogat vitaminima i mineralima – pa samim time se može zaključiti kako je i bitno bogaćenje tla humusom jer ga pjeskovito-ilovasta tla nemaju u dovoljnim količinama.
Može se saditi rano u proljeće ili na jesen, te ga treba zakloniti od vjetra ili posaditi u nevjetroviti položaj.
Sadnica nara se mora posaditi u svježe iskopanu rupu u zemlji, a tlo mora biti dobro pripremljeno. Rupa u koju se postavlja sadnica mora biti dubine od 70 centimetara, a nakon što se sadnica postavi u zemlju treba ju pokriti rahlom zemljom i gnojivom te zaliti vodom.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!