Povrtnjak i biljke povrtlarice / Kako se uzgaja poljski matovilac i za što je sve poljski matovilac koristan

Image
Foto: www.pixabay.com

Poljski matovilac sadrži zeleni pigment klorofil koji je izvrstan za čišćenje organizma od štetnih tvari, pa je zato poljski matovilac nazvan i zelenim draguljem

17.9.2019.
1:40
www.pixabay.com
VOYO logo

U ljudskoj prehrani specijalno mjesto zauzimaju vrste lisnatog povrća kod kojeg lišće predstavlja jestivi dio, a upravo takav je poljski matovilac.

Poljski matovilac raste svugdje, a moguć je uzgoj i u svijetloj sje­ni voćaka. 
Zahtjevi koje treba zadovoljiti su neznatni, donekle je osjetljiv na temperaturu i treba paziti na vlagu. Optimalna temperatura klijanje iznosi oko 15C. Mraz mu oštećuje lišće.
A najbolje uspijeva ako je tlo humusno, vapnenasto, ili ilovasto. Na teškim tlima često je uzgoj veoma mučan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljski matovilac uglavnom je samonikli, ali može biti i uzgojeni. Specifičnog, blagog okusa, jede se sirov na salatu. Bogat je vitaminima A i C te se savjetuje kod anemija i arterioskleroze.  Rano proljeće je prva mogućnost za sijanje na otvorenom, a poljski matovilac je pravi izbor. Klija na temperaturi tek iznad 0°C
Poljski matovilac (Valerianella locusta) je mala, jednogodišnja, zeljasta biljka koju jedemo kao salatu. To je najvažnija svježa salata zimi s visokim sadržajem vitamina. Poznat je pod različitim narodnim imenima; kao repušac, motoviljak, poljska salata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo