Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Povrtnjak i biljke povrtlarice /

Kako se uzgaja poljski matovilac i za što je sve poljski matovilac koristan

Poljski matovilac sadrži zeleni pigment klorofil koji je izvrstan za čišćenje organizma od štetnih tvari, pa je zato poljski matovilac nazvan i zelenim draguljem

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

U ljudskoj prehrani specijalno mjesto zauzimaju vrste lisnatog povrća kod kojeg lišće predstavlja jestivi dio, a upravo takav je poljski matovilac.

Poljski matovilac raste svugdje, a moguć je uzgoj i u svijetloj sje­ni voćaka.  Zahtjevi koje treba zadovoljiti su neznatni, donekle je osjetljiv na temperaturu i treba paziti na vlagu. Optimalna temperatura klijanje iznosi oko 15C. Mraz mu oštećuje lišće. A najbolje uspijeva ako je tlo humusno, vapnenasto, ili ilovasto. Na teškim tlima često je uzgoj veoma mučan.

Kada bi trebala početi sadnja u proljeće?

Poljski matovilac uglavnom je samonikli, ali može biti i uzgojeni. Specifičnog, blagog okusa, jede se sirov na salatu. Bogat je vitaminima A i C te se savjetuje kod anemija i arterioskleroze.  Rano proljeće je prva mogućnost za sijanje na otvorenom, a poljski matovilac je pravi izbor. Klija na temperaturi tek iznad 0°C Poljski matovilac (Valerianella locusta) je mala, jednogodišnja, zeljasta biljka koju jedemo kao salatu. To je najvažnija svježa salata zimi s visokim sadržajem vitamina. Poznat je pod različitim narodnim imenima; kao repušac, motoviljak, poljska salata.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike