U ljudskoj prehrani specijalno mjesto zauzimaju vrste lisnatog povrća kod kojeg lišće predstavlja jestivi dio, a upravo takav je poljski matovilac.
Poljski matovilac raste svugdje, a moguć je uzgoj i u
svijetloj sjeni voćaka.
Zahtjevi koje treba zadovoljiti su neznatni, donekle je osjetljiv
na temperaturu i treba paziti na vlagu. Optimalna temperatura
klijanje iznosi oko 15C. Mraz mu oštećuje lišće.
A najbolje uspijeva ako je tlo humusno, vapnenasto, ili ilovasto.
Na teškim tlima često je uzgoj veoma mučan.
Poljski matovilac uglavnom je samonikli, ali može biti i
uzgojeni. Specifičnog, blagog okusa, jede se sirov na
salatu. Bogat je vitaminima A i C te se savjetuje kod anemija i
arterioskleroze. Rano proljeće je prva mogućnost za sijanje
na otvorenom, a poljski matovilac je pravi izbor. Klija na
temperaturi tek iznad 0°C
Poljski matovilac (Valerianella locusta) je
mala, jednogodišnja, zeljasta biljka koju jedemo kao salatu. To
je najvažnija svježa salata zimi s visokim sadržajem vitamina.
Poznat je pod različitim narodnim imenima; kao repušac,
motoviljak, poljska salata.