Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Voćarstvo /

Kako se pravilno radi skladištenje jabuka

Nakon završene berbe jabuka u optimalnom stanju zrelosti (tzv. tehnološka zrelost) treba napraviti i pravilno skladištenje jabuka, a evo kako se radi skladištenje jabuka

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Pravilno skladištenje jabuka, odnosno čuvanje jabuka nakon berbe, jedna je od navažnijih faza u kompletnom uzgoju jabuke, jer od skladištenja jabuke ovisi i kvaliteta kaoi dužina konzumacije ali i ekonomska vrijednost.

Jabuke treba pravilno uskladištiti i spremiti za čuvanje kako bi što duže očuvali kvalitetu ploda. 

Pored održavanja optimalne temperature i vlažnosti u skladištu (podrumu) za čuvanje plodova od neophodne je važnosti sadržaj kalcija.

U nedostatku kalcija skladištenje jabuka nije moguće napraviti pravilno i plodovi brzo propadaju čak i ako su zadovoljeni ostali uvjeti skladištenja. 

Kako biste svojim ubranim jabukama osigurali dovoljnu količinu kalcija, potrebno je plodove nakon berbe potopiti u otopinu bogatu kalcijem, a evo kako ćete tu otopinu napraviti.

Jabuke za skladištenje potopite u otopinu na nekoliko minuta, a otopinu napravite od 10 litara vode pomješane sa 0,4 kg kalcijeva klorida; 20 g vinobrana i 10 ml ovlaživača. Neka potopljene jabuke plivaju jer su lakše od vode pa ih je dobro potisnuti prema dolje, a zatim bez brisanja ih poslite u letvaricu.  Uloga vinobrana je da s kožice ploda ukloni gljivice koje uzrokuju truljenje pa ćete tako napraviti pravilno skladištenje jabuka.

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike