Prihrana ječma jedna je od obaveznih mjera njege ječma.
Kako je poznato prihrana ječma, odnosno prihrana strnih kultura obavlja se u nekoliko navrata, a to je ovisno o stanju usjeva i zalihi hraniva u tlu.
Prva prihrana ječma treba biti obavljena u momentu kada je biljka usklađena svojim uzrastom i fiziološkim kapacitetom sa stanjem tla i klimatskim prilikama za prijem lako topivog dušika. Prva prihrana ječma se niti slučajno ne bi smjela izostaviti.
Prva prihrana ječma utječe na koncentraciju klorofila (boja usjeva), intenzitet fotosinteze, potiče brzinu rasta biljaka te puno vlatanje, povećava broj klasova pa time i prinos.
Druga prihrana ječma obavlja se u trenutku zametanja klasa a to je početak vlatanja. Koncem ožujka ili početkom travnja.
Treća prihrana ječma, ako odlučimo da je želimo
obaviti, utječe na poboljšanje kvaliteta zrna.
Povećana je krupnoća zrna i veći je postotak bjelančevina, ako
obavimo treću prihranu ječma. Ova prihrana se kod nas u praksi
rijetko provodi.
Vrijeme kada treća prihrana ječma mora započeti, ako se odlučite za nju, je početak klasanja.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!