Lisna salata se bere kada rozeta postigne određenu masu, željenu
veličinu i kada se dobro ispunjene unutrašnjim listovima tj. kad
postignu određenu čvrstoću. Zbog toga je važno točno znati
kada i kako se bere salata.
Prilikom berbe lisnate salate odstranjuju se svi stariji i
oštećeni listovi. Kada rozeta salate postigne željenu veličinu sa
što većim brojem listova koji čvrsto priležu jedan uz drugog u
sredini rozete.
Salata se bere prije nego se pojave znakovi prorastanja, odnosno
prije nego počne razvijati cvjetnu stabljiku.
Dakle, kako se bere salata?
Salata se najčešće bere ručno, a to se radi rezanjem
nožem u zoni korjenova vrata i odmah se čiste od vanjskih listova
rozete, a ostavi se samo 4 - 6 listova koji obuhvaćaju
glavicu.
Odstranjuju se svi stariji i oštećeni listovi rozete.
Kako se bere salata na manjim površinama?
Na manjim površinama salata se najčešće bere selektivno u 2 - 3
navrata.
Prema istraživanjima jednokratna berba je isplativa samo ako je
80% glavica postiglo tehnološku zrelost.
Postoje i polumehanizirani i mehanizirani strojevi za berbu
salate.
No oni se isplate tek na većim proizvodnim površinama salate od
7,5 ha te uz 2,2 kulture po hektaru godišnje.
Kako se bere salata na zaštićenim
prostorima?
Na zaštićenim prostorima prakticira se jednokratna berba salate
kad ona veličinom i čvrstoćom odgovara kultivaru.
Odrezane glavice pažljivo se slažu u vodootporne kartonske
kutije.
Slažu se u jedan ili dva reda pri čemu se vrh okreće prema
dolje.
Važno je znati i kako se bere salata, ali i kako se
slaže, jer salata na mjestu reza luči lateks koji na
zraku brzo posmeđi pa ako se u letvarice ili kutije slažu po 2
reda jedan od drugog savjetuje se odvojiti ih, kako se biljke ne
bi uprljale lateksom.