Želite naučiti kako očistiti pećnicu? Kad koristite kemijska sredstva za čišćenje, njihovo isparavanje može se vrlo lako prenijeti na hranu. Iako se poslije čišćenja pećnice kemijskim sredstvima preporučuje uključivanje pećnice na najvišu temperaturu kako bi ostaci sredstva za čišćenje isparili, to ne znači da će se to nužno dogoditi. Zato predstavljamo dva bezopasna načina kako očistiti pećnicu.
Soda bikarbona
Prije nego li počnete s čišćenjem pećnice, ostružite
plastičnom strugalicom zapečene ostatke hrane iz
pećnice te mokrom krpom uklonite strugotine. Napunite šalicu
sodom bikarbonom te u nju dodajte onoliko vode koliko je potrebno
da napravite pastu, koju možete razmazati po
pećnici. Premažite pećnicu pastom u debljem sloju i
pustite da stoji preko noći. Ujutro pećnicu oribajte abrazivnom
spužvicom te sve dobro obrišite čistom, mokrom krpom.
Kako očistiti pećnicu uz sodu bikarbonu i
ocat?
Ovdje je također potrebno ostrugati plastičnom strugalicom
zapečene ostatke te mokrom krpom ukloniti strugotine. Nakon toga,
u malo debljem sloju posipajte dno pećnice te unutarnju stranu
vrata – sodom bikarbonom. Zatim, alkoholnim octom pošpricajte
sodu u količini koja će izazvati pjenu, ali ocat
ne smije curiti. Abrazivnom spužvicom potom oribajte
pećnicu i kasnije sve dobro obrišite mokrom krpom. Ovaj postupak
ponovite još jednom, nanošenjem sode bikarbone i octa, ali ovaj
put ostavite da stoji minimalno četiri sata.
Nakon što to vrijeme prođe, možete poprskati još malo octom i sve
ponovno dobro oribati i prebrisati. Ako je riječ o zaista
prljavoj pećnici, postupak možete ponoviti.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!