Do danas je u svijetu je poznato više od 10.000 različitih
sorata jabuka i njihovih klonova. Tu su i nove sorte
jabuka stvorene spontanim križanjem i selekcijom
čovjeka.
Zbog lakše organizacije proizvodnje i prodaje te određenih
sortnih osobina, u uzgoju je ipak zastupljen samo znatno manji
broj sorata.
Postoje i mnogi kriteriji za podjelu sorti jabuka kao što je npr. podjela prema osobinama plodova (krupnoći, obliku, boji, sočnosti, intenzitetu mirisa, okusu, teksturi, i dr...), a jedan od značajnih kriterija je podjela sorata jabuka s obzirom na vrijeme dozrijevanja, ali i podjela na "starost" i porijeklo sorte pa tako imamo stare i nove sorte jabuka.
Nove sorte jabuka nastaju njihovim uvođenjem u
sortiment neke zemlje, a uvođenje novih sorti u sortiment neke
zemlje je zahtjevan posao koji često ovisi o nekoliko važnih
čimbenika.
Čimbenici koji su važni u tom procesu su: fenološka svojstva
sorte (ekološka prilagodljivost), primjena određenih tehnologija
proizvodnje ovisno o zahtjevu sorte, osiguranje tržišta i
upoznavanje potrošača s novom sortom, te otkup licencnih prava za
uzgoj željene sorte koje su uglavnom zaštićene su.
Nakon što se ispitaju nove sorte jabuka te nakon što se provede
sva potrebna zakonska procedura, nove sorte jabuka se
mogu početi proizvoditi u rasadnicima i uzgajati pod tim
imenom.
Tako u nove sorte jabuka u Hrvatskoj uvrštene su: Granny Smith, Fuji i Braeburn, Cripps Pink...
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!