Kako koristiti pribor za jelo nije pitanje koje se pitate samo vi, mnogi ljudi ne znaju kako se pribor pravilno koristi. Ako ste došli na neku poslovnu večeru ili ste u nekom restoranu, od vas se očekuje da znate kako se koristiti priborom koji vam se servira. Za početak, ne budite nervozni jer su pravila vrlo jednostavna.
Pri početku jela uvijek trebate uzeti pribor koji je najudaljeniji od vašeg tanjura. Nož se drži u desnoj, a vilica u lijevoj ruci, no ako jedete isključivo vilicom, onda ju trebate držati u desnoj ruci. Žlica se drži tako da palac stavite na gornju stranu drške, a kažiprst i srednji prst na donju.
Nož i vilicu držite tako da dršku primite kažiprstom i palcem, a ostatak se oslanja na tri prsta koja nisu savijena. Kad siječete, nož pritisnete kažiprstom, ali ne preblizu oštrici i ne prejako kako ne bite oštetili tanjur. Zapamtite, nepristojno je hranu stavljati nožem u usta! Kad hranu prinosite ustima, glavu samo malo saginjete.
Kako koristiti pribor za jelo u restoranu?
Način na koji položite pribor za jelo na tanjur, govori neku od sljedećih stvari konobaru:
Ostavili ste vilicu i nož na tanjur pod kutom od 45 stupnjeva, u obliku piramide? Tako konobaru poručujete da još uvijek jedete.
Ako od vilice i noža napravite križ na sredini tanjura, to konobaru govori da očekujete sljedeći slijed jela.
Postavili ste vilicu i nož u uspravan, paralelan položaj? Time poručujete da konobar može uzeti vaš tanjur i pribor za jelo jer ste gotovi s jelom.
Jelo vam je bilo jako ukusno i želite konobaru i kuharu izraziti kompliment? Vilicu i nož trebate položiti vodoravno po sredini tanjura, jedno uz drugo.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!