Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Povrtnjak i biljke povrtlarice /

Kako izgleda podzemna koraba i za što je najbolje koristiti

Podzemna koraba je jedna od najzdravijih gomoljastih povrtlarica, a u nastavku pročitajte više o tome zašto je podzemna koraba toliko dobra i kako ju je najbolje konzumirati

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Podzemna koraba poznatija kao stočna koraba, čepovača, engl. švedska repa, (lat. Brassica napus subsp. rapifera, sin. Brassica napobrassica) je korjenasto povrće i krmni usjev, Podzemna koraba slična je i blisko povezana s repom. Korabica podzemna je dvogodišnja povrtnica, koja u prvoj godini oblikuje lisnu rozetu i zadebljali korijen, a u drugoj cvjetonosnu peteljku, cvijet i sjeme. Za razliku od repe, podzemna koraba je veća a i veći dio biljke strši iznad tla. Obično je bijele boje.  Sorta žutoga mesa ukusnija je od ostalih i stoga više popularna. To je nezahtjevna i izdržljiva biljka. Žuti cvjetovi imaju male latice i složeni cvat. Podzemna koraba je vrlo zdravo povrće koje u sebi sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, biljno ulje, vitamin C, vitamin B1. Kod kuhanja je vitamin C vrlo stabilan, a ima intenzivan miris koji potječe od eteričnih ulja. Podzemna koraba jede se kuhana u juhama, umacima i prilozima. Mlade hibridne repe ukusne su i sirove.  Podzemna koraba se može i kiseliti te se za zimu sprema slično kao kiseli kupus.  Kemijski sastav repe pokazuje zanimljiv sadržaj betakarotena (1,98 mg/100 g) i vitamina C (30 mg/100 g).[1]

Podzemna koraba koristi se i za prehranu domaćih životinja.

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike