Podzemna koraba poznatija kao stočna koraba,
čepovača, engl. švedska repa, (lat. Brassica napus subsp.
rapifera, sin. Brassica napobrassica) je korjenasto povrće i
krmni usjev, Podzemna koraba slična je i blisko povezana s
repom.
Korabica podzemna je dvogodišnja povrtnica, koja u prvoj godini
oblikuje lisnu rozetu i zadebljali korijen, a u drugoj
cvjetonosnu peteljku, cvijet i sjeme.
Za razliku od repe, podzemna koraba je veća a i veći dio
biljke strši iznad tla. Obično je bijele
boje.
Sorta žutoga mesa ukusnija je od ostalih i stoga više popularna.
To je nezahtjevna i izdržljiva biljka. Žuti cvjetovi imaju male
latice i složeni cvat.
Podzemna koraba je vrlo zdravo povrće koje u sebi sadrži
bjelančevine, ugljikohidrate, biljno ulje, vitamin C, vitamin B1.
Kod kuhanja je vitamin C vrlo stabilan, a ima intenzivan miris
koji potječe od eteričnih ulja.
Podzemna koraba jede se kuhana u juhama, umacima i
prilozima. Mlade hibridne repe ukusne su i
sirove.
Podzemna koraba se može i kiseliti te se za zimu
sprema slično kao kiseli kupus.
Kemijski sastav repe pokazuje zanimljiv sadržaj betakarotena
(1,98 mg/100 g) i vitamina C (30 mg/100 g).[1]
Podzemna koraba koristi se i za prehranu domaćih životinja.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!