Povrtnjak i biljke povrtlarice /

Kako izgleda podzemna koraba i za što je najbolje koristiti

Image
Foto: Pixabay

Podzemna koraba je jedna od najzdravijih gomoljastih povrtlarica, a u nastavku pročitajte više o tome zašto je podzemna koraba toliko dobra i kako ju je najbolje konzumirati

16.3.2019.
23:07
Pixabay
VOYO logo

Podzemna koraba poznatija kao stočna koraba, čepovača, engl. švedska repa, (lat. Brassica napus subsp. rapifera, sin. Brassica napobrassica) je korjenasto povrće i krmni usjev, Podzemna koraba slična je i blisko povezana s repom.
Korabica podzemna je dvogodišnja povrtnica, koja u prvoj godini oblikuje lisnu rozetu i zadebljali korijen, a u drugoj cvjetonosnu peteljku, cvijet i sjeme.
Za razliku od repe, podzemna koraba je veća a i veći dio biljke strši iznad tla. Obično je bijele boje. 
Sorta žutoga mesa ukusnija je od ostalih i stoga više popularna. To je nezahtjevna i izdržljiva biljka. Žuti cvjetovi imaju male latice i složeni cvat.
Podzemna koraba je vrlo zdravo povrće koje u sebi sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, biljno ulje, vitamin C, vitamin B1. Kod kuhanja je vitamin C vrlo stabilan, a ima intenzivan miris koji potječe od eteričnih ulja.
Podzemna koraba jede se kuhana u juhama, umacima i prilozima. Mlade hibridne repe ukusne su i sirove. 
Podzemna koraba se može i kiseliti te se za zimu sprema slično kao kiseli kupus. 
Kemijski sastav repe pokazuje zanimljiv sadržaj betakarotena (1,98 mg/100 g) i vitamina C (30 mg/100 g).[1]

Podzemna koraba koristi se i za prehranu domaćih životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo