S obzirom na to da sadrži veliku količinu značajnih nutritivnih vrijednosti, maslinovo ulje trebali bismo konzumirati što češće. Donosimo vam savjete kako čuvati maslinovo ulje kako bi što duže sačuvalo svoju svježinu i dobar okus.
Maslinovo ulje poznato je po svojim ljekovitim svojstvima još od davnih dana, a danas ga u svojim domovima čuva većina ljudi. Uloga maslinovog ulja u prehrani je ogromna, prvenstveno zbog nutritivnih vrijednosti koje pomažu očuvanju zdravlja našeg organizma.
Štiti naše tijelo od virusa i bakterija, jača imunitet, dovodi metabolizam u ravnotežu, održava zdravlje kardiovaskularnog sustava, poboljšava probavu, čuva zdravlje kosti te smanjuje rizik nastajanja karcinoma. Kako bi maslinovo ulje što duže sačuvalo svoju svježinu i okus, potrebno ga je čuvati na pravilan i odgovarajući način.
Maslinovo ulje potrebno je čuvati u prostorijama koje nemaju nagle promjene temperature. Naime, upravo je nagla promjena temperature najveći neprijatelj za maslinovo ulje. idealna temperatura koja bi morala biti u prostoriji gdje čuvamo maslinovo ulje kreće se od 15 do 18 stupnjeva Celzijusa. Svako povećaje temperature iznad 25 stupnjeva Celzijusa doprinosi bržem kvarenju ulja.
Prostorija u kojoj čuvamo maslinovo ulje trebala bi uvijek biti čista i prozračna, a važno je da pripazimo da u prostoriju direktno ne ulazi sunčeva svjetlost. Bržem kvarenju maslinovog ulja može dovesti i vlaga u prostoriji, kao i prisutnost plijesni.