Sadnja cvijeća / Kada se presađuje ruža? Naučite kako i kada se presađuju ruže

Image
Foto: Pexels.com

Zanima vas kada i kako se presađuju ruže? Pročitajte koje je najbolje godišnje doba za to i na što trebate paziti kada se presađuje ruža.

3.2.2017.
13:51
Pexels.com
VOYO logo

Kada se presađuju ruže, to se obavlja u proljeće ili jesen. Imajte na umu da je biljku najbolje saditi onda kada je zemlja suha i dobro ocijeđena. Ruže se mogu saditi i presađivati sve do duboke jeseni, dok zemlja ne smrzne. Presađivanje ruža ne bi se trebalo odvijati svake godine, već svake tri do četiri godine.

Kada se presađuje ruža, morate voditi računa da je rupa koju ste iskopali na drugom mjestu dovoljno velika. Trebala bi biti duplo šira od sadašnje veličine korijena. Pazite da kopate dalje od korijena kako ga ne bi oštetili, kopajte oko njega i polako se približavajte. Kada ste grm iskopali, ako ga premještate na neko udaljeno mjesto, obavezno ga omotajte u nešto kako bi zaštitili korijen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada grm izvadite, nemojte ga nositi držeći za deblo, bolje ga je položiti na grubo platno ili čvrst najlon. Ako je tlo na kojemu je grm pjeskovito možete natopiti zemlju oko grma dva do tri dana prije nego što ćete vaditi. To se radi zato da se zemlja ne bi rasipala i da bi korjenova bala ostala cjelovita.

Kada grm premještate u novu jamu, pazite da ga ne zakopate preduboko. Kada ste grm postavili, zagrnite ga zemljom i utabajte dovoljno čvrsto kako ne bi ostale rupe kroz koje može prolaziti zrak jer se tako  korijen može osušiti. Sada zalijte ružu i dajte joj vremena da se oporavi, za oporavak će joj trebati do četiri tjedna. 
Ruže osim u vrtu, možete posaditi u stanu ili kući, samo onda vodite računa da tegla bude dovoljno velika i da ju možete smjestiti negdje kraj prozora jer je ružama potrebna svjetlost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo