Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s
dvogodišnjim razvojem.
Žuti luk je vrlo ukusna i najčešće rabljena sorta
luka. Razlikuje se po veličini, boji i okusu, ovisno o
sorti.
Žuti luk sadrži i najvišu koncentraciju snažnoga
antioksidansa kvercetina, a upravo on mu daje žutu boju.
Kvercetin je polifenol iz obitelji flavonoida, tj. antioksidansa.
Žuti ili crveni luk su najbolji izvor ovog nutrijenta.
Odličan za pripremu svih jela. Žuti luk može varirati po težini i
vaga se u trenutku kupnje.
Upute za čuvanje za žuti luk su vrlo jednostavne, žuti
luk čuva se na suhom i hladnom mjestu.
Nadalje, luk je dobar izvor kroma te vitamina C. Upravo tim
supstancama možemo zahvaliti blagotvorno djelovanje luka na
zdravlje.
Luk je nezamjenjiva namirnica našeg podneblja, ali i drugih dijelova svijeta i različitih kuhinja.
Žuti luk je dobar izvor kroma, minerala koji pomaže u održavanju normalne razine glukoze u krvi.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!