Lisnata salata se bere kad „glavice“ postignu dovoljnu veličinu te kad budu dobro ispunjene unutrašnjim listovima tj. kad postignu određenu čvrstoću, a da još nema znakova prorastanja (odnosno da ne počne razvijati cvjetnu stabljiku).
Bere se najčešće ručno rezanjem nožem u zoni korjenova vrata, odmah se čiste od vanjskih listova rozete, a ostavi se samo 4 - 6 listova koji obuhvaćaju glavicu. Kada rozeta postigne željenu veličinu sa što većim brojem listova koji čvrsto priležu jedan uz drugog u sredini rozete.
Prilikom berbe lisnatoj salate odstranjuju se svi stariji i oštećeni listovi rozete. Na manjim površinama lisnata salata se najčešće bere selektivno u 2 - 3 navrata. Prema istraživanjima jednokratna berba je isplativa samo ako je 80% glavica postiglo tehnološku zrelost.
Postoje i polumehanizirani i mehanizirani strojevi za berbu salate za koje se nakon istraživanja ispostavilo da su isplativi jedino na proizvodnim površinama salate od 7,5 ha te uz 2,2 kulture po hektaru godišnje.
U zaštićenim prostorima prakticira se jednokratna berba salate kad ona veličinom i čvrstoćom odgovara kultivaru. Odrezane glavice se slažu u vodootporne kartonske kutije u jedan ili dva reda pri čemu se vrh okreće prema dolje. Lisnata salata na mjestu reza luči lateks koji na zraku brzo posmeđi pa ako se u letvarice ili kutije slažu po 2 reda jedan od drugog se moraju odvojit (listovima salate) kako se biljke ne bi uprljale lateksom.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!