Sunčevo svjetlo, srednje temperature /

Kada dozrijeva grožđe?

Image
Foto: Thinkstock

Vinogradari i svi koji se bave vinarstvom, bilo za vlastite ili komercijalne potrebe, često se susreću s pitanjem kada dozrijeva grožđe

17.7.2017.
16:21
Thinkstock
VOYO logo

Kako bi vam odgovorili na pitanje kada dozrijeva grožđe, vinari će vas uputiti na postojanje dviju zrelosti grožđa, a to su fiziološka i tehnološka zrelost.

Fiziološka zrelost nastupa kada sjemenke dovrše svoj razvoj, postanu tamnije i kada su sposobne za klijanje. Druga zrelost važna za određivanje kada dozrijeva grožđe je tehnološka zrelost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tehnološka zrelost nastupa prije pune zrelosti, a to je zapravo stanje grožđa koje najviše odgovara tehnologiji proizvodnje određenih vina.

Vremenski uvjeti u vremenu kada dozrijeva grožđe imaju veliku ulogu za kakvoću grožđa i prinose. Za kakvoću je nepovoljno duže hladno i vlažno razdoblje ili suša u periodu kada dozrijeva grožđe, kada je zbog nedostatka vlage, poremećen proces fotosinteze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grožđe najbolje dozrijeva pri temperaturama od 20 do 25 stupnjeva i nižim noćnim temperaturama, uz dovoljno vlage u tlu i intenzivno sunčevo osvjetljenje. U takvim uvjetima se dobiva sirovina  razvijene arome i visoke koncentracije šećera.

Za potpun odgovor na pitanje kada dozrijeva grožđe najbolje je pratiti tijek dozrijevanja, posebice odnos šećera i kiselina u grožđu.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo