Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Sunčevo svjetlo, srednje temperature /

Kada dozrijeva grožđe?

Vinogradari i svi koji se bave vinarstvom, bilo za vlastite ili komercijalne potrebe, često se susreću s pitanjem kada dozrijeva grožđe

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Kako bi vam odgovorili na pitanje kada dozrijeva grožđe, vinari će vas uputiti na postojanje dviju zrelosti grožđa, a to su fiziološka i tehnološka zrelost.

Fiziološka zrelost nastupa kada sjemenke dovrše svoj razvoj, postanu tamnije i kada su sposobne za klijanje. Druga zrelost važna za određivanje kada dozrijeva grožđe je tehnološka zrelost.

Tehnološka zrelost nastupa prije pune zrelosti, a to je zapravo stanje grožđa koje najviše odgovara tehnologiji proizvodnje određenih vina.

Vremenski uvjeti u vremenu kada dozrijeva grožđe imaju veliku ulogu za kakvoću grožđa i prinose. Za kakvoću je nepovoljno duže hladno i vlažno razdoblje ili suša u periodu kada dozrijeva grožđe, kada je zbog nedostatka vlage, poremećen proces fotosinteze.

Grožđe najbolje dozrijeva pri temperaturama od 20 do 25 stupnjeva i nižim noćnim temperaturama, uz dovoljno vlage u tlu i intenzivno sunčevo osvjetljenje. U takvim uvjetima se dobiva sirovina  razvijene arome i visoke koncentracije šećera.

Za potpun odgovor na pitanje kada dozrijeva grožđe najbolje je pratiti tijek dozrijevanja, posebice odnos šećera i kiselina u grožđu.

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike