Kako bi vam odgovorili na pitanje kada dozrijeva grožđe, vinari će vas uputiti na postojanje dviju zrelosti grožđa, a to su fiziološka i tehnološka zrelost.
Fiziološka zrelost nastupa kada sjemenke dovrše svoj razvoj, postanu tamnije i kada su sposobne za klijanje. Druga zrelost važna za određivanje kada dozrijeva grožđe je tehnološka zrelost.
Tehnološka zrelost nastupa prije pune zrelosti, a to je zapravo stanje grožđa koje najviše odgovara tehnologiji proizvodnje određenih vina.
Vremenski uvjeti u vremenu kada dozrijeva grožđe imaju veliku ulogu za kakvoću grožđa i prinose. Za kakvoću je nepovoljno duže hladno i vlažno razdoblje ili suša u periodu kada dozrijeva grožđe, kada je zbog nedostatka vlage, poremećen proces fotosinteze.
Grožđe najbolje dozrijeva pri temperaturama od 20 do 25 stupnjeva i nižim noćnim temperaturama, uz dovoljno vlage u tlu i intenzivno sunčevo osvjetljenje. U takvim uvjetima se dobiva sirovina razvijene arome i visoke koncentracije šećera.
Za potpun odgovor na pitanje kada dozrijeva grožđe najbolje je pratiti tijek dozrijevanja, posebice odnos šećera i kiselina u grožđu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!