Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Java moss /

Javanska mahovina: Saznajte sve o ovoj vrsti mahovine

Javanska mahovina poznata i pod nazivom Java moss ukrasna je biljka gotovo svakog akvarija. Nastavak članka donosi zanimljivosti o javanskoj mahovini te čime je još osim ljepotom zaslužila tako široku rasprostranjenost

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Javanska mahovina rijetka je biljka koja nema korijenje koje joj omogućavaju pričvršćivanje za podlogu te rast. Takva se biljka sama veže za tlo pomoću nevidljivih rizoida.

Uzgoj java mahovine u akvariju mora se odvijati pod određenim temperaturnim i svjetlosnim uvjetima te se nikako ne smije zanemariti pH vrijednost vode koja bi mogla narušiti njen rast i širenje ukoliko se ne kreće u vrijednostima između 5 i 8 Ph.

Optimalna temperatura za rast se kreće od 23°C do 30°C jer svaka temperatura koja je niža od navedene prouzrokovat će prestanak rasta ove prekrasne biljke. Za brz rast pobrinite se i omogućite da u akvarij stiže velika količina svjetlosti koja će naposlijetku biti zaslužna i za prekrasnu zelenu boju. I posljednja, ali jednako bitna činjenica koja će Vam olakšati uzgoj je da kao i svaka biljka i javanska mahovina ima određene neprijatelje koji koče rast.

Odlučite li se za uzgoj ove mahovine, crna brada i plavo-zelene alge mogu Vam stati na taj put. Uspješno uzgojena biljka ima oblik pahuljaste šikare od maksimalnih 15 centimetara u kojoj se isprepliću tamnije do svjetlije zelene niti s listovima od svega 2 milimetra.

Osim što očarava svojim izgledom, javanska mahovina ima i ulogu supstrata za mrijestilište kao važnog ciklusa u životu stanovnika akvarija.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike