Jabuka fuji zasigurno je jedna od atraktivnijih modernih sorti jabuka. Glavna karakteristika ove sorte je lijepi ružičasti mašak koji prekriva žutozelenu pozadinu. Ima visok sadržaj šećera i nizak sadržaj kiselina.
Kao što joj ime govori sorta fuji dolazi iz Japana gdje je
nastala 40 – ih godina 20. stoljeća. U Japanu je ova jabuka broj
jedan, ali ono što je zanimljivo je da ova jabuka zapravo ima
američko podrijetlo.
Plantažna sorta jabuke fuji je
visokoproduktivna, a u Europi je plantažno prisutna tek
kroz zadnje desetljeće.
Fuji danas zauzima treće mjesto na svjetskome tržištu, iza crvenog i zlatnog delišesa.
Jabuka fuji je sorta koja se dobila križanjem dobro poznate sorte Red Delicious i mnogo manje poznate Ralls Janet koja je ujedno i dala soj atraktivni ružičasti preljev.
Jabuka fuji je aromatična, vrlo sočna, hrskava jabuka. Meso ove jabuke se lagano grize i daje dojam nečeg posebnog već od prvog zalogaja dok ispunjava usta sokom i slatkoćom. Okus joj je naglašeno sladak i vrlo osvježavajuć, posebno ako je ohlađena. Od svih slatkih sorti sorta fiji se najbolje čuva, a plodovi dugo zadržavaju svoju čvrstoću.
Zimska je to sorta koja dozrijeva u drugoj polovici mjeseca listopada. Rano dolazi u rod i dobro rađa.
Plodovi su joj srednje veliki od 150 do 180 g i okruglastog su oblika.
Jabuka fuji iznimno je atraktivnog izgleda i čudno je da nije postala popularnija. Temeljna joj je žutozelena boja, a prekrivena je žutonarančastom i prošarano crvenom bojom s ružičastim maškom. Ova sorta jabuke sadrži najviše koncentracije bioflavonoida od bilo koje podvrste jabuka. Bioflavonoidima se pripisuju anti-aging karakteristike, a poznati su i kao ublaživači upala u tijelu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!