Jabuka braeburn je sorta jabuke otkrivena na Novom Zelandu 50-tih godina 20. stoljeća. Smatra se da je sjemenjak sorte Lady Hamilton dok joj drugi roditelj nije poznat, ali uvriježeno je mišljenje da je to Granny Smith, što je pak vrlo moguće s obzirom na vrijeme i mjesto otkrića. Ipak, nemamo dokaza koji bi potvrdili ovu teoriju.
Jabuka braeburn diploidna je sorta, pronađena godine 1952. i bez sumnje spada u prvoklasnu desertnu jabuku.
To je prva moderna sorta koja je okusom bliža klasičnim starim sortama jabuka. To je ujedno i jedna od prvih dvobojnih sorti, a to je danas kriterij za komercijalni uspjeh. Osjetljiva je na opekline od sunca.
Stablo jabuke braeburn je slabog do srednje bujnog
rasta i cvate srednje rano do srednje kasno. Dozrijeva u
drugoj polovici listopada, ali sklona je alternativnoj
rodnosti.
Plodovi jabuke braeburn su koničnog do
okruglasto-koničnog oblika, srednje su krupni do krupni,
a prosječne težine od 150 do 200 g.
Vrlo je atraktivna sorta tanke kore i čini se kao da nestaje u
ustima.
Zelenkastožute je boje s narančasto-crvenkastim prugama koje mogu
prekriti veći dio ploda. Jabuka braeburn ima
meso koje je kremaste boje, nije tvrdo, hrskavo, vrlo sočno,
oštrog je okusa, a na prerezu ne posmeđi brzo.
Ova sorta je osjetljiva je na krastavost, bakterijsku palež i pepelnicu. I dok se odlično može čuvati nakon berbe, može biti osjetljiva na gorke pjege.
Jabuka braeburn nesumnjivo je prvoklasna desertna jabuka. Ima slatko opori okus i teksturu koja ostaje prilično čvrsta tijekom pečenja pa je ovo jabuka za sve vrste konzumacije, a savršeno funkcionira u pitama i tartovima kada ne želite da nadjev bude previše tekući.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!