Jabučasto voće pripada skupini najzdravijeg voća na svijetu koje bismo trebali konzumirati što češće. Upravo zbog toga, mi smo za vas izdvojili koje to voće nosi naziv jabučasto i po čemu je toliko posebno.
Jabuka
Kao što joj i samo ime govori, jabuka pripada jabučastom voću. Jedna je od najzdravijih namirnica koje postoje, i to sve zahvaljujući nutritivnim vrijednostima kojima obliluje. Trenutno postoji preko deset tisuća različitih sorti jabuka, a svaka se razlikujemo po aromi, okusu, sočnosti i samom izgledu plodova.
Jabuka sadrži velike količine vitamina C, kalcija, kalija, fosfora, željeza i dijetalnih vlakana. Bogatstvo nutritiva mnogo ovisi i o načinu uzgoja jabuke jer nisu svi uvjeti jednako kvalitetni. Ovo ukusno i zdravo voće regulira probavu, ubrzava metabolizam, pomaže u skidanju neželjenih kilograma, jača imunitet te štiti od sezonskih prehlada i gripa.
Kruška
Kruška je po nutritivnim vrijednostima vrlo slična jabuci. Prvenstveno zbog velikog sastava vitamina, posebno vitamina B i C, zatim folne kiseline, kalcija, kalija, željeza, magnezija, natrija i vlakana. Kruške dokazano pomaže pri očuvanju zdravlja organizma, reguliraju krvni tlak, snižavaju kolesterol, potiču probavu i pomažu pri mršavljenju.
Mušmule
Mušmule, još poznate i kao divlje kruškice, već se od davnih dana koriste u ljekovite svrhe. Zahvaljujući vitaminima i mineralima koje sadrže, mušmule pomažu kod probavnih tegoba, suzbijaju razne upale u organizmu, djeluju antibakterijski te smiruju želučane bolove.
Dunje
Još jedno jabučasto voće koje je posebno po svojim nutritivnim vrijednostima. Iako porijeklom potječe iz jugozapadne Azije, dunja je danas rado viđen gost u našim vrtovima. Bogata je vitaminom C, kalcijem, kalijem, vlaknima i važnim proteinima. Iako su ukusne, dunje su prvenstveno posebne po mirisu zbog čega se u jesenskim danima stavljaju na ormare.