Kaktus je najčešće na glasu za biljku koja najmanje traži, ali najmanje i daje. Međutim, to sve pada u vodu. Mnogi ne znaju da kaktus rađa posebnu vrstu ploda pod nazivom kaktus smokva.
Na našim je prostorima sasvim neotkrivena, a možda je više ljudi zna kao indijsku smokvu. Dolazi iz Amerike, a zapravo se radi o onim kaktusima koji sami od sebe niču po priobalju gdje dobivaju mnogo sunca. Kaktus smokva, iako nije popularna, konzumira se već stoljećima.
(FOTO: Pixabay)
Raste kao grm, ali kaktus smokvu ne možemo kupiti u gotovo niti jednoj trgovini. Međutim, naša susjedna sunčana Italija itekako cijeni ovo voće pa je tako i više košta od ostalih vrsti voća.
Kaktus smokva vrlo je sočna, a kvalitetan je izvor fosfora, kalcija, vitamina C i vitamina B. Sadrži visoki udio vode pa je saveznik onima koji žele smršaviti. Najčešće ovu vrstu dodajemo u piće ili ga ju jedemo kao cijeli plod.
Međutim, moramo pripaziti da je plod potpuno zreo prije nego što
ga konzumiramo. Bodlje se uklanjaju namakanjem voća u vodi te
skidanjem kore s nožićem i rukavicama. Upravo ovaj "komplicirani"
korak još je jedan razlog zašto kaktus smokva nije češći član
naših voćnih košara.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!