Popularna hokaido tikva ima tvrdu narančastu ili crvenu koru. Može se dugo čuvati i na taj način postaje izvor vitamina u zimskom periodu, a neki tvrde da stajanjem poprimi čak i bolji okus. Skladištenjem hokaido tikve povećavate u njoj udio ugljikohidrata i vitamina. Optimalno mjesto za njeno skladištenje je suh podrum ili tavan, a u idealnim uvjetima može se čuvati i do šest mjeseci.
Uzgoj tikve
Hokaido tikva sije se u proljeće, kad prođu mrazevi. Ako ju sijete i presađujete u otvorenom, to se treba činiti u svibnju. Sjeme se stavlja na dubinu 3 do 5 cm, a razmak između usjeva neka bude jedan metar. To je potrebno jer se listovi i stabljika tikve šire pa im je potrebno omogućiti više prostora.
Ovoj tikvi je potrebno dosta svjetlosti i topline, ako se pobrinete da ima i dovoljno vlage, onda će rasti jako brzo. Hokaido tikva nije zahtjevna za uzgoj, ali joj trebate osigurati plodnu zemlju i navodnjavanje. Od sijanja tikve pa sve do njezina branja treba prođi period od dva do tri mjeseca. Kako bi znali kad je vrijeme za berbu, imajte na umu da kora treba biti glatka i tamnonarančasta do crvena. Pri berbi se dio stabljike ostavlja zbog lakšeg rukovanja i dužeg trajanja, a uklanja se prije upotrebe.
Meso hokaido tikve odličan je izbor za slana i slatka jela te je puno vitamina, minerala i vlakana. Također, ova tikva je dobar izvor vitamina B1, B2, i B6, a kalij u njoj je zaslužan za pravilan rad srca te je s fosforom dobra kombinacija za kosti. Pritom je važno da koru ne bacate, nego pripremite s mesom tikve.