Grah tetovac se uzgaja zbog svojih bijelih sjemenki, a potječe iz srednje i južne Amerike.
U našim krajevima koristimo u prehrani sve vrste graha, a posebno je cijenjen grah tetovac. Odličan je u varivima, a krem juhama daje posebnu teksturu.
Grah tetovac je kod nas dobio ime po kraju iz kojeg dolazi, a to je grad Tetovo u Makedoniji. Tamo je taj bijeli, plosnati i široki grah posebno cijenjen. Glavni specijalitet je “Gravče na tavče”.
Gravče na tavče je nacionalno makedonsko jelo. Osnovnii sastojak je grah tetovac zapečen sa svinjskim rebrima i ljutom paprikom. To je idealno jelo za sve ljubitelje pikantnije hrane.
Iako se već dugo govori da je konzumacija graha dobra za zdravlje, danas se ovom povrću pridaje još više pažnje zbog novih informacija koje znanstvenici stalno iznose.
Grah posjeduje iznimnu energetsku vrijednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline.
Spomenuti ćemo grah tetovac, koji je dobar izvor bjelančevina, a za razliku od drugih izvora bjelančevina, grah tetovac ima malo masti, te ne sadrži zasićene masti i kolesterol.
Jedna porcija graha osigurava 20 posto dnevnih potreba za vlaknima.
Grah tetovac, kao i ostale vrste graha, posjeduje iznimnu energetsku vrijednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Pored toga sadrži lecitin te kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij. Predstavlja odličan izvor bjelančevina.
U domaćoj kuhinji grah se uglavnom konzumira u obliku juhe. Kuha se zajedno sa sušenim mesom ili s povrćem. U vegetarijanskoj kuhinji grah je veoma popularan, upravo stoga jer se njegovom upotrebom nadoknađuje nedostatak bjelančevina u tijelu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!