Gorka dinja, još poznata i kao karela, jedna je od biljaka koja svoju popularnost duguje ljekovitim svojstvima koji uistinu djeluju. Između ostaloga, ova je biljka posebno poznata po tome što pomaže u liječenju, ali i prevenciji karcinoma.
Izvorno potječe iz Indije, iako se danas koristi u gotovo svim dijelovima svijeta. Gorka dinja svojim specifičnim izgledom najviše podsjeća na krastavac, a također je jedna od najgorčih namirnica u svijetu, odakle i dolazi njeno ime. Unutrašnjost gorke dinje djelomično je šuplja, dok se drugi dio sastoji od mesa izuzetno tankog sloja.
Diljem svijeta prvenstveno se koristi u ljekovite svrhe, a najpoznatija je kod liječenja zloćudnih bolesti jer dovodi do oslabljivanja i propadanja tumorskih stanica.
Osim kod zloćudnih bolesti, gorka dinja upotrebljava se i kod ljudi koji boluju od dijabetesa. Razlog tome je što u sebi sadrži djelotvornu tvar sličnu inzulinu koja za zadaću ima obnavljanje stanica, pogotovo stanica gušterače.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!