Leća je biljka mahunarka, čiji uzgoj prati i porast u njezinoj potrošnji, a smatra se za superzdravu namirnicu. Uzgaja se najviše u Indiji.
Leća je izuzetno bogata bjelančevinama, zbog čega je odlična
zamjena za meso. Zrno je bogato magnezijem, željezom, fosforom,
kalijem i cinkom, vitaminima B1 i B9.
Zbog toga je i leća i njezin uzgoj sve češći i
sve se više penje na ljestvici zdravih namirnica.
Evo nekoliko savjeta za uzgoj leće.
Donosimo vam nekoliko savjeta kako uzgajati to zdravo, a
nepravedno zapostavljeno povrće.
Starije sorte leće za uzgoj imaju nešto slabiju rodnost, pa
pazite na to kada se odlučite za uzgoj leće.
Uzgoj leće započinje sijanjem u ožujku, uskoredno, na dubinu oko
5 centimetara i na međuredni razmak 12-15 cm.
Leća ne podnosi direktnu upotrebu stajnjaka, pa je neophodna upotreba kompleksnih gnojiva za uzgoj leće.
Osnovna obrada zemljišta se u zimskom periodu izvodi na 25 centimetara dubine da bi zemljište dobro smrznulo.
Leća dozrijeva neujednačeno, pa veliku pažnju u uzgoju treba posvetiti berbi.
Uzgoj leća je bio poznat još u razdoblju neolitika (10 000 g. pr. Kr.), čime se može pohvaliti da je jedna od prvih kultiviranih usjeva.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!