Divlji radić nalazimo kako samoniklo raste oko plastenika i po cijelom vrtu. Biljka je to iz porodice maslačka.Korijen mu je duboko u zemlji pa zapamtite, izuzetno je teško ubrati divlji radić ako nemate dugačak nož cca 20 cm.
Divlji radić je poznatiji kao maslačak, a zovu ga još i, žućenica, žućanica, žuteljak, gorko zelje. Mnogi ga vole upravo zbog gorčine, a tu gorčinu je moguće i ukloniti močenjem u hladnoj vodi preko noći.
Maslačak ili divljii radić cvate od proljeća do jeseni
Divlji radić možete iskoristiti cijeli. Listovi
se koriste u prehrani, svježi ili kuhani.
Korijen se koristi sirovi ili osušeni za čaj i rakiju, a svježi
sok, sirup, vino i med mogu se praviti se od njegovih cvjetova
koji se, kao i lišće, mogu pohati.
Divlji radićraste posvuda, ima ga u
izobilju i besplatan je.
Vrlo je zdrava biljka, bogata vitaminom C, sadrži dosta željeza,
odličan je za čišćenje krvi, poboljšanje metabolizma i osvježenje
organizma.
Divlji radić se još i prodaje na tržnicama po kilogramu, ali uvijek ćete više uživati u onom koji sami uberete u prirodi. Berite ga što više. Prvi razlog je njegovo nutritivno bogatstvo, a drugi je činjenica da je besplatan.
Za kraj zanimljivost koju doznajemo od iskusnih berača divljeg radića, a oni kažu da je lišće koje je raslo u hladu ukusnije od onog lišća koje je raslo na direktnom suncu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!