Biljni svijet /

Gdje raste divlji radić i kako ga brati?

Image
Foto: www.pixabay.com

Divlji radić kod nas se tradicionalno bere po livadama, a tradicija sakupljanja jestivog samoniklog bilja prisutna je na našim prostorima od davnina

14.8.2018.
16:10
www.pixabay.com
VOYO logo

Divlji radić nalazimo kako samoniklo raste oko plastenika i po cijelom vrtu. Biljka  je to iz porodice maslačka.Korijen mu je duboko u zemlji pa zapamtite, izuzetno je teško ubrati divlji radić ako nemate dugačak nož cca 20 cm.  

Divlji radić je poznatiji kao maslačak, a zovu ga još i, žućenica, žućanica, žuteljak, gorko zelje.  Mnogi ga vole upravo zbog gorčine, a tu gorčinu je moguće i  ukloniti močenjem u hladnoj vodi preko noći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maslačak ili divljii radić cvate od proljeća do jeseni

Divlji radić možete iskoristiti cijeli. Listovi se koriste u prehrani, svježi ili kuhani.
Korijen se koristi sirovi ili osušeni za čaj i rakiju, a svježi sok, sirup, vino i med mogu se praviti se od njegovih cvjetova koji se, kao i lišće, mogu pohati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divlji radićraste posvuda, ima ga u izobilju i besplatan je.
Vrlo je zdrava biljka, bogata vitaminom C, sadrži dosta željeza, odličan je za čišćenje krvi, poboljšanje metabolizma i osvježenje organizma. 

Divlji radić se još i prodaje na tržnicama po kilogramu, ali uvijek ćete više uživati u onom koji sami uberete u prirodi. Berite ga što više. Prvi razlog je njegovo nutritivno bogatstvo, a drugi je činjenica da je besplatan.

Za kraj zanimljivost koju doznajemo od iskusnih berača divljeg radića, a oni kažu da je lišće koje je raslo u hladu ukusnije od onog lišća koje je raslo na direktnom suncu.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo