savjet stručnjaka / Dr.sc. Martina Linarić: 'Nagli gubitak težine itekako može biti stresan za organizam'

Image
Foto: www.profimedia.hr

Razgovarali smo s poznatom nutricionistkinjom iz emisije 'Život na vagi' o tome kako zdravo gubiti kilograme i izbjeći jo-jo efekt

19.10.2019.
8:00
www.profimedia.hr
VOYO logo

Često dolazi do jo-jo efekta. Što je to i kako ga izbjeći?

Dr.sc. Martina Linarić: Jo-jo efekt bih ja najjednostavnije definirala neuspjehom u započetoj intervenciji gubitka suvišnih kilograma. Taj neuspjeh se nažalost tada očituje u ponovnom nakupljanju suvišnih kilograma, pa čak i u većoj mjeri od izgubljenog, koje smo teškom mukom izgubili nekom od neadekvatnih ''dijeta'', nerijetko izgladnjivanjem sebe i svog organizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom jo-jo efekta, kojeg je iskusilo prema statistikama 10 posto muškaraca i 30 posto žena, dodatno je demotivirajući taj osjećaj neuspjeha, jer se u nama počinje razvijati osjećaj da niti ovaj put nismo uspjeli i da za nas nema pomoći. Što je jako loše jer tada upadamo još dublje u ponor i naravno, tražimo utjehu u hrani. To se u većini slučajeva događa jer nismo potražili adekvatnu pomoć, već smo samoinicijativno odabrali neku od danas popularnih dijeta iz medija kojom smo pokušali ostvariti željeni rezultat u jako kratko periodu.

Stoga bih savjetovala da se uvijek konzultiramo sa stručnom osobom, nutricionistom s iskustvom, kako bi se izradio adekvatan individualan plan prehrane s adekvatnim unosom makro i mikronutrijenata što je ključno kod svakog reduciranog načina prehrane jer ono što se u organizmu događa je da kod reduciranog unosa energije, trošimo iz organizma zalihe masti a time se smanjuje i koncentracija leptina, hormona koji signalizira sitost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

(Foto: RTL)

Stoga posebno prilikom početka svake ''dijete'' je vrlo važno osigurati adekvatan unos energije u obliku makrnoutrijenata kako bi osigurali dostatan izvor energije za naš organizam, kako ne bi osjećali neutaživu glad, zbog smanjenja konc. leptina, te kako bi dodatno potaknuli potrošnju uskladištenih zaliha energije, a ne ponovno pospremanje zaliha u obliku glikogena, kao rezultat izgladnjivanja, odnosno neizbalansirane prehrane. Jer upravo najčešća posljedica jo-jo efekta je povećanje postotka masnoće u organizmu, posebice potkožnog masnog tkiva i viscelarne masnoće, jer se masne zalihe uvijek prije ''napune'' nego dođe do ponovnog porasta mišićne mase, što nas dovodi do novih zdravstvenih problema koje nismo ni slutili, tu bih istaknula čest problem masne jetre. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebamo li potpuno izbjegavati namirnice koje imaju visoku kalorijsku vrijednost ili ih može povremeno jesti?

Dr.sc. Martina Linarić: Nikada ne smijemo iz prehrane izbaciti određene namirnice ili skupine namirnica, osim slučajevima kada nam takvo što nalaže zdravstveno stanje, onda već govorimo o kliničkoj prehrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada osoba krene putem gubitka suvišnih kilograma i ukoliko joj oduzmemo iz prehrane namirnice u kojima je do tada nerijetko uživala, napravit ćemo kontra efekt i ukoliko osoba nije karakterno dovoljno jaka i odlučna napraviti promjenu, može doći do brzog odustajanja i povlačenja s puta gubitka suvišnih kilograma. 

Uvijek s klijentom treba dobro osmisliti plan i program prehrane, vidjeti koje su slabe točke i onda te ''slabe točke'' dozvoliti u ponekad u novom planu prehrane. Nerijetko to zovemo ''cheat day-om'' kada određenog dana u novom planu prehrane dozvolimo jedan obrok koji smo inače nerijetko konzumirali da ga pojedemo primjerice jednom u tjednu u točno određenoj količini. Znači ne radi se o tome da se cijeli dan pretrpavamo ''nezdravom'' visokokaloričnom, a nutritivno siromašnom hranom, već osmislimo zamjenski obrok koji će osobu zasigurno zadovoljiti, ponajviše okusne pupoljke, a da bude ''zdravija varijanta'' tog obroka. Tu moramo imati veliko iskustvo u planiranju, ali i pripremi obroka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojoj praksi na ovaj način sam dobila zadovoljnog klijenta i sigurno postizanje cilja, jer već i sama pomisao da nam ništa nije zabranjeno na nas toliko pozitivno djeluje psihički, da zasigurno nećemo odustati od zacrtanog cilja. To nam uvelike govori o tome, što sam i maločas spomenula, koliko smo mi kompleksna bića i da pristup klijentu mora biti na holističkoj razini, jer je nemoguće postići cilj a da nismo u balansu kako u emotivnom, psihičkom i fizičkom pogledu.

Koliko je važno promijeniti životni stil ako želimo izgubiti kilograme?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr.sc. Martina Linarić: Nedvojbeno je da ćemo morati promijeniti neke životne navike i stil života ako želimo ostvariti neku promjenu na sebi, u ovom slučaju gubitak kilograma. Već samo uvođenje pravilne individualizirane prehrane od nas zahtjeva razmišljanje, planiranje obroka, kupnju namirnica na vrijeme, što smo do sada radili stihijski, odnosno prema potrebi.

Planiranje prehrane tu je možda najveći problem nego li sama priprema obroka, jer u mojim planovima prehrane gotovo uvijek se radi o 5-6 manjih obroka na dan, tako da se zasigurno moramo sjetiti uzeti ''onu jabuku'' sa sobom na posao ili pripremiti smoothie koji ćemo ponijeti, pripremiti na vrijeme ručak, večeru. Pritom uvijek idem na varijantu obroka koji su gotovi za 15-30 minuta tako da i kad smo u nedostatku vremena, možemo na brzinu spremiti kvalitetan obrok koji zadovoljava sve naše potrebe u tom trenutku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim promjene prehrambenih navika tu je i stjecanje navike redovite telovježbe koja naravno opet mora biti prilagođena nama, zdravstvenim predispozicijama i dnevnim obvezama.

Gubitak kilograma može biti stresan za tijelo, ako se radi o velikoj i nagloj promjeni. Koliko kilograma je optimalno gubiti mjesečno? Trebamo li se vagati svakodnevno ili možemo drugačije pratiti promjene?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr.sc. Martina Linarić: Svi mi kad dođe do nakupljanja suvišnih kilograma htjeli bismo da se istih riješimo preko noći, no moramo znati da time dovodimo organizam u neprirodno stanje, disbalans i moramo biti svjesni posljedica koje nas mogu zadesiti. Stoga nagli gubitak težine itekako može biti stresan za organizam i može se nepovoljno odraziti po zdravstveni status. Najčešću grešku koji ljudi rade, u neznanju, počnu sa intenzivnom fizičkom aktivnošću a nedostatnim energetskim unosom, koji nerijetko nije niti 800kcal/dan i tu dolazi do kontraefekta, budući da ne osiguravamo dostatnu količinu energije našem organizmu, niti za bazalni metabolizam, a kamoli dodatnu količinu energije koja je organizmu potrebna kada se počnemo intenzivnije baviti fizičkom aktivnošću. Moguće negativne posljedice po zdravlje su disbalans elektrolita, pothranjenost, dehidracija, žučni kamenci, zatvor, vrtoglavice, mučnina, poremećaj menstrualnog ciklusa itd....

Vrlo je važno znati da je preporučen gubitak na težini, kada započnemo s određenim promjenama u našoj prehrani i uvedemo fizičku aktivnost kao dnevni ritual, od 0,5 do 1 kg/tjedno, što bi bilo oko 4-5 kg u mjesec dana, no isto tako je važno znati da će taj gubitak prvog tjedna ili dva tjedna biti povećan kada ćemo možda izgubiti i 3-4 kg/tjedno, no i to je sasvim normalna pojava jer ono što se događa tih prvih dana je da prvo izgubimo suvišnu nakupljenu tekućinu u organizmu, koja se ''vezala'' za glikogenske rezerve u organizmu (rezerve energije), kada potrošimo tu ''vezanu tekućinu'' i određenu količinu glikogenskih rezervi, doći će do normalizacije i ustaljenog gubitka suvišnih kilograma od 0,5 do 1 kg/tjedno ako zadovoljavamo naše energetske potrebe obzirom na ukupnu potrošnju tijekom dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spor gubitak težine, odnosno preporučen pad na težini je iznimno važan ukoliko ne želimo da nam se dogodi maločas spomenuti jo-jo efekt i neke od mogućih negativnih zdravstvenih posljedica. Jer uvijek moramo se prisjetiti činjenice da suvišne kilograme nismo dobili preko noći pa da ih preko noći ne možemo niti izgubiti, već da se radi o dugotrajnijem putu i kompletnoj promjeni životnih navika i educiranju samog sebe o važnosti zdravog načina života, kako bismo postigli cilj koji smo zacrtali u glavi, a koji bi trebao biti adekvatna težina odnosno poslužila bi se starom uzrečicom koja sada zasigurno ima smisla a to je ''u zdravom tijelu zdrav duh''.

Četvrta sezona showa 'Život na vagi' stiže na RTL  u subotu 19. listopada u 20.00 sati te će se prikazivati od ponedjeljka do petka u 20.00 sati!​

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo