Divlji, poljski matovilac, je jednogodišnja biljka, koja na kratkoj stabljici od duguljasta zelena lišća tvori malu rozetu, te je izuzetno hranjiva.
Znate li da samo 30 grama svježeg divljeg matovilca osigurava 18
posto dnevne potrebe za vitaminom A.
Matovilac (lat. Valerianella locusta) je jedna od nutritivno
najbogatijih salata, a ako je to divlji matovilac onda sve to
pomnožite barem dva puta.
Prvotno su divlji matovilac uzgajali samo europski seljaci, a
onda ga je otkrio kraljevski vrtlar kralja Luja XIV i predstavio
svijetu. Kako je onda rastao divlje posvuda, danas je lakše
pronaći onaj iz uzgoja. Osvježavajućeg je orašastog okusa zbog
kojeg ga vole, nećemo pretjerati ako kažemo, svi uzrasti.
Pokreće rad metabolizma, čuva zdravlje mukozne membrane i kože,
poboljšava raspoloženje i poboljšava funkcije mozga.
Vitamin B6 koji sadrži divlji matovilac,je također koristan i u
borbi protiv celulita, te liječi anemiju
Divlji matovilac djeluje antioksidativno,
pružajući zaštitu od slobodnih radikala povezanih s mnogim
bolestima, pojavom raka i preranim starenjem.
Prehrana koja uključuje matovilac i drugo zeleno lisnato povrće može smanjiti rizik od nastanka raka debelog crijeva za 50%.
Divlji matovilac lista dvaput godišnje, po zimi i u proljeće, tako da je sada njegova druga sezona koju bi svakako trebalo iskoristiti.