Povrtnjak i biljke povrtlarice /

Divlji matovilac najzdravija salata koju vole svi uzrasti

Image
Foto: www.pixabay.com

Ako imate malu površinu gdje možete pustiti da se razmnoži divlji matovilac, pravi ste sretnik, jer divlji matovilac čuva zdravlje srca i vid, liječi anemiju i smanjuje rizik od raka

17.9.2019.
17:51
www.pixabay.com
VOYO logo

Divlji, poljski matovilac, je jednogodišnja biljka, koja na kratkoj stabljici od duguljasta zelena lišća tvori malu rozetu, te je izuzetno hranjiva.

Znate li da samo 30 grama svježeg divljeg matovilca osigurava 18 posto dnevne potrebe za vitaminom A.
Matovilac (lat. Valerianella locusta) je jedna od nutritivno najbogatijih salata, a ako je to divlji matovilac onda sve to pomnožite barem dva puta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvotno su divlji matovilac uzgajali samo europski seljaci, a onda ga je otkrio kraljevski vrtlar kralja Luja XIV i predstavio svijetu. Kako je onda rastao divlje posvuda, danas je lakše pronaći onaj iz uzgoja. Osvježavajućeg je orašastog okusa zbog kojeg ga vole, nećemo pretjerati ako kažemo, svi uzrasti.
Pokreće rad metabolizma, čuva zdravlje mukozne membrane i kože, poboljšava raspoloženje i poboljšava funkcije mozga.
Vitamin B6 koji sadrži divlji matovilac,je također koristan i u borbi protiv celulita, te liječi anemiju
Divlji matovilac djeluje antioksidativno, pružajući zaštitu od slobodnih radikala povezanih s mnogim bolestima, pojavom raka i preranim starenjem.

Prehrana koja uključuje matovilac i drugo zeleno lisnato povrće može smanjiti rizik od nastanka raka debelog crijeva za 50%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divlji matovilac lista dvaput godišnje, po zimi i u proljeće, tako da je sada njegova druga sezona koju bi svakako trebalo iskoristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo