Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Biljni svijet /

Divlji luk moćno je sredstvo za čišćenje organizma

Divlji luk ma intenzivan i jak miris po češnjaku koji se osjeti i prije no što ugledamo ovu ljekovitu biljku, izrazito je ljekovit i učinkovit saveznik

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Zanimljivost koju nam pruža majka priroda je da se svakog proljeća sa suncem i toplinom budi i nova nada. Kako u nama samima tako i u prirodi. Uz novu, zelenu raskoš ljekovitog bilja koje se rađa, trebali bismo i mi početi kure čišćenja organizma, pročistiti ga i riješiti se štetnih tvari.

U prve vjesnike proljeća spada i divlji luk (lat.Allium ursinum), zvan još i medvjeđi luk, sremuš, čremuš, šumski luk. 

Divlji luk ima tvoreno zelene, šiljaste, sjajne, listove koji izbijaju iz duguljaste lukovice, obavijene bijelom prozirnom kožicom. Glatka, svjetlozelena stabljika s bijelim glavičastim cvatom  može narasti do 30 cm visine. 

Nalazimo ga na humusom bogatim, sjenovitim, vlažnim i cvjetnim livadama. Ispod grmlja, te u bjelogoričnim i planinskim šumama. 

Divlji luk proklija u travnju i svibnju, a procvjeta tek sredinom svibnja i u lipnju. Ova biljka ima veliku ljekovitu moć, a pričaju da ga traže i medvjedi nakon zimskoga sna, da bi njime pročistili želudac, crijeva i krv. 

Divlji luk ima i sve osobine češnjaka, ali je uz to i mnogo ljekovitiji. Dobar za proljetnu kuru pročišćavanja i poboljšavanje kroničnih kožnih bolesti.  Za to treba upotrebljavati samo svježe listove. Sitno narezane možete ih posuti na kruh s maslacem, ili ih fino sjeckane koristiti kao začin juhama, krumpirima, valjušcima i drugim jelima kojima inače dodajemo peršin. 

Divlji luk se može pripremiti i kao špinat ili salatu. U većoj količini ima trpak okus, pa ga se preporučuje pomiješati s koprivom.  Mlade listove skupljati treba u travnju i svibnju, prije cvjetanja, a lukovice u kasno ljeto i u jesen.  Lukovice divljega luka koriste se potpuno isto kao i češnjak. Ako imate osjetljiv želudac, sitno narezane listove i lukovicu prelijte s toplim mlijekom, ostavite da odstoji dva do tri sata i tu tekućinu pijte gutljaj po gutljaj. 

Divlji luk jako dobro djeluje na želudac i crijeva. Pomaže kod akutnih i kroničnih proljeva, kod problema s nadimanjem i grčevima, a još je bolji kod tvrde stolice, ako je ona uzrokovana lijenošću crijeva. 

Previsok tlak se polako snižava. Olakšava i sve tegobe disanja.  Svježi upotrebljeni listovi pročišćuju bubrege i mjehur i pospješuju mokrenje.  Rane, koje teško zacjeljuju, dobro je namazati svježim sokom divljega luka da bi prije zarasle. Divlji luk pomaže i kod oboljenja srčanih krvnih žila. 

Divlji luk možete koristiti kao začin tako da svježe listove nasjeckate sitno kao vlasac ili peršin i pospemo po kruhu, juhi, umaku, salati i mesnim jelima. 

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike