Divlji luk moćno je sredstvo za čišćenje organizma
Zanimljivost koju nam pruža majka priroda je da se svakog proljeća sa suncem i toplinom budi i nova nada. Kako u nama samima tako i u prirodi. Uz novu, zelenu raskoš ljekovitog bilja koje se rađa, trebali bismo i mi početi kure čišćenja organizma, pročistiti ga i riješiti se štetnih tvari.
U prve vjesnike proljeća spada i divlji luk (lat.Allium ursinum), zvan još i medvjeđi luk, sremuš, čremuš, šumski luk.
Divlji luk ima tvoreno zelene, šiljaste, sjajne, listove koji izbijaju iz duguljaste lukovice, obavijene bijelom prozirnom kožicom. Glatka, svjetlozelena stabljika s bijelim glavičastim cvatom može narasti do 30 cm visine.
Nalazimo ga na humusom bogatim, sjenovitim, vlažnim i cvjetnim livadama. Ispod grmlja, te u bjelogoričnim i planinskim šumama.
Divlji luk proklija u travnju i svibnju, a procvjeta tek sredinom svibnja i u lipnju. Ova biljka ima veliku ljekovitu moć, a pričaju da ga traže i medvjedi nakon zimskoga sna, da bi njime pročistili želudac, crijeva i krv.
Divlji luk ima i sve osobine češnjaka, ali je uz to i
mnogo ljekovitiji. Dobar za proljetnu kuru pročišćavanja
i poboljšavanje kroničnih kožnih bolesti.
Divlji luk se može pripremiti i kao špinat ili
salatu. U većoj količini ima trpak okus, pa ga se preporučuje
pomiješati s koprivom.
Divlji luk jako dobro djeluje na želudac i crijeva. Pomaže kod akutnih i kroničnih proljeva, kod problema s nadimanjem i grčevima, a još je bolji kod tvrde stolice, ako je ona uzrokovana lijenošću crijeva.
Previsok tlak se polako snižava. Olakšava i sve tegobe
disanja.
Divlji luk možete koristiti kao začin tako da svježe listove nasjeckate sitno kao vlasac ili peršin i pospemo po kruhu, juhi, umaku, salati i mesnim jelima.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!