SIMBOL NEVINOSTI / Cvijet ljiljan značenje: simbolika i legende o cvijetu ljiljana

Image
Foto: Pixabay

Cvijet ljiljan poznat je po svojoj ljepoti i divnom mirisu, a njegovo značenje povezuje se sa simbolom čistoće, nevinosti i ljubavi

7.2.2017.
12:59
Pixabay
VOYO logo

Cvijet ljiljan najčešće nalazimo na području Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Baš kao i svaki drugi cvijet, i ljiljan ima svoje značenje. Ime mu je poteklo od grčke riječi leirion i rimske riječi lilium. Iznimno je cijenjen zbog svoje ljepote i opojnog mirisa, a može biti bijele, žute, narančaste i ljubičaste boje.

Kao simbol, cvijet ljiljan ima različita značenja. U staroj Grčkoj bio je posvećen zaštitnici braka i potomstva boginji Heri. Legenda kaže da su ljiljani nastali iz kapljica njezina mlijeka dok je dojila Zeusova sina Herkulesa. Naime, nekoliko kapljica palo je na zemlju od čega je, prema starim pričama, nastao bijeli ljiljan.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simbol nevinosti

No, čini se da je najveći utjecaj ljiljan ostavio u kršćanstvu gdje od davnih dana predstavlja simbol čistoće i nevinosti. U Bibliji stoji nekoliko različitih legendi o nastanku ljiljana. Tamo se spominje su bijeli ljiljani izrasli na mjestu gdje su padale Isusove suze u posljednjim trenucima njegova života, ali i da su se pojavili na mjestu gdje je Eva prolila suze pokajanja. Biblija kaže da je ljiljan bio i omiljeni cvijet Djevice Marije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korištenje u zdravstvene svrhe

U kojoj god da se legendi spominje, cvijet ljiljan uvijek predstavlja simbol čistoće, sreće, nevinosti, ljubavi i besmrtnosti. Zbog toga ga i mladenci često odabiru za svoje vjenčanje jer se odnosi na vječnu ljubav i odabir voljene osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim svoje povijesne simbolike, ljiljan se često koristio u zdravstvene svrhe. Stari Egipćani uzgajali su ga za liječenje raznih bolesti poput ženskih bolesti, bolesti uha, bolesti pluća, živčanog sustava i bolesti kostiju te zglobova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo