Likopen (tamno crveni karotinski i karotinoidni pigment) koji se nalazi crvenom povrću je antioksidans koji poboljšava rad srca i snižava kolesterol u krvi, a ima svojstva koja usporavaju starenje i djeluju protiv raznih vrsta oboljenja od raka.
Crvena boja je ta koja crvenom povrću daje brojne prednosti za zdravlje. Između ostalih naglasiti treba da djeluje na bolje raspoloženje, poboljšanje apetita i bolju prokrvljenost krvnih žila.
Crveno povrće snižava kolesterol u krvi i stabilizira krvni tlak, a prvak je u reguliranju srčane aktivnosti. Treba naglasiti i kako ovo povrće ima veliku količinu kalija, koji djeluje na otkucaje srca, regulira i stabilizira krvni tlak.
Crveno povrće - Povrće za zdravo srce
Crveno povrće, crvena paprika, crveni kupus,
repa, rotkvica, rajčice, rabarbara su također bogati
antocijaninom, prirodnom bojom koja učvršćuje krvne
žile.
Pigmenti karotenoidi, koje također nalazimo u crvenom
povrću, su još jedna vrsta neobičnih spasilaca, koji uvelike mogu
poboljšati naše raspoloženje. Zanimljivo je da optimisti imaju
13% veću koncentraciju ovog kemijskog spoja.
Zapamtite da biljni pigmenti različito djeluju na vaš organizam, zato voće i povrće za svakodnevnu prehranu nemojte birati samo po vrstama, nego prvenstveno i po bojama. Imajte na umu da će vas crvena rajčica potaknuti na aktivnost.
Crveno povrće neutralizira štetne slobodne radikale koji uništavaju stanice vašeg organizma, te vas tako štite i od kancerogenih oboljenja. Što čekate? Sezona crvenog povrća je tu...
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!