Cikas palma je razgranato stablo koje može narasti do 7 metara visine. Listovi cikas palme su dugi do 2 metra i čine ih mnogobrojni tamnozeleni listići bodljikava vrha.
Cikas palma je prirodno rasprostranjena u južnom Japanu, a kod nas se uzgaja u parkovima i vrtovima primorskog kraja ili kao sobna biljka u posudama u kontinentalnom dijelu.
Mjesto gdje se sadi cikas palma treba biti dovoljno osvjetljeno, no zaštićeno od direktnog sunca. Cikas palma ne podnosi temperature niže od -5 stupnjeva.
Biljka raste sporo, a da dosegne punu veličinu cikas palmi potrebno je 50 do 100 godina.
Sjemenke biljke su otrovne te ih je potrebno više puta pažljivo isprati kako bi se otrovni dijelovi izvukli.
Preostala smjesa od korijena i stabljike cikas palme se melje, suši i potom koristi za pečenje palačinki, kuhanje pudinga i slično.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!