Gljive i šumsko bilje /

Borov vrganj gljiva izvrsne kakvoće i još boljeg okusa

Image
Foto: www.pixabay.com

Borov vrganj izvrsne je kakvoće, a može se pripremati na razne načine. U Meksiku borov vrganj je sušena poslastica koja se skupo plaća. U nastavku čitajte više o njemu

3.10.2018.
13:04
www.pixabay.com
VOYO logo

Borov vrganj (Boletus pinophilus) gljiva je koja dolazi iz porodice vrganjevki. Prepoznatljiv je po svojemu smeđecrvenkastom klobuku te dosta pravilnu rastu , a ima i tipično crvenkastu mrežicu na stručku.
Borov vrganj raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama (ispod borova), najčešće ispod bukava, a nalazimo ga od proljeća pa do kasne jeseni.

Lako se razlikuje po dosta pravilnu rastu, smeđecrvenkastom klobuku, po tipično crvenkastoj mrežici na stručku te po crvenkasto pigmentiranu mesu ispod kožice klobuka. 
Borov vrganj spada među najveće vrganje, a po nekima i među najukusnije. okus je sladak, ali slabo izražen dok mu je miris vrlo ugodan, tipičan po gljivama i podsjeća na pržene orahe. Meso je bijelo, čvrsto, sočno, ugodna mirisa i okusa, pod samom kožicom je smeđecrveno ili ružičasto i ne mijenja boju na presjeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Često se može naći i na planinama do 2.000 m n. m., gdje raste pojedinačno ili u grupama.
Klobuk je obično malo naboran, širok od 5 do 20, pa i do 30 cm, pravilan je i mesnat. Uži od stručka, potom polukružan, a na tjemenu spljošten. Rastom poprimi smeđecrvenkastu boju, a u početku bude gotovo crn. 
Kožica je klobuka za suha vremena suha i hrapava, za vlažna se sjaji te ne mijenja boju na pritisak.
Stručak je visok od 5 do 13 cm, a širok od 5 do 8 cm, u samom početku bude okruglast, a rastom postaje trbušast, u starosti gotovo valjkast. Prekriven je crvenkastom mrežicom.
Spore borovog  vrganja su vretenaste, glatke, veličine 14 – 17 x 4,5 – 5,5 μm. Otrusina im je maslinastosmeđa.

Borov vrganj bogat je bjelančevinama, mineralima i vitaminima te beta glukanom (čak i nakon sušenja). Odličan je izvor vitamina B1, B6, B9 i B12, dijetnih vlakana, kalija, bakra i cinka. Konzumacijom vrganja stimulira se probava, pospješuje rad jetre i podiže razina imuniteta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo je važno znati da borov vrganj uvelike apsorbira teške metale poput žive, kadmija i selena pa ih treba brati isključivo na mjestima koja su što je više moguće udaljena od zagađivača.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo