Borov vrganj gljiva izvrsne kakvoće i još boljeg okusa
Borov vrganj (Boletus pinophilus) gljiva je koja
dolazi iz porodice vrganjevki. Prepoznatljiv je po svojemu
smeđecrvenkastom klobuku te dosta pravilnu rastu , a ima i
tipično crvenkastu mrežicu na stručku.
Lako se razlikuje po dosta pravilnu rastu, smeđecrvenkastom
klobuku, po tipično crvenkastoj mrežici na stručku te po
crvenkasto pigmentiranu mesu ispod kožice klobuka.
Često se može naći i na planinama do 2.000 m n. m., gdje raste
pojedinačno ili u grupama.
Borov vrganj bogat je bjelančevinama, mineralima i vitaminima te beta glukanom (čak i nakon sušenja). Odličan je izvor vitamina B1, B6, B9 i B12, dijetnih vlakana, kalija, bakra i cinka. Konzumacijom vrganja stimulira se probava, pospješuje rad jetre i podiže razina imuniteta.
Vrlo je važno znati da borov vrganj uvelike apsorbira teške metale poput žive, kadmija i selena pa ih treba brati isključivo na mjestima koja su što je više moguće udaljena od zagađivača.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!
403 Forbidden