Bodljikava tikva, još poznata i kao meksički krastavac, sve je popularnija i na našim prostorima. Donosimo vam savjete kako uzgojiti ovo specifično povrće.
Iako mnogi još ne znaju za nju, bodljikava tikva sve se češće uzgaja i kod nas. Izgledom i bojom pomalo podsjeća na nešto veći krastavac zbog čega joj je drugo ime i meksički krastavac. Porijeklom je iz srednje Amerike odakle se vrlo brzo proširila i na ostatak svijeta.
Plodovi bodljikave tikve bogati su nutritivnim vrijednostima, a posebno vitaminima i proteinima. Zahvaljujući njenim ljekovitim svojstvima, lišće od bodljikave tikve već se godinama koristi kod pripreme ljekovitih čajeva.
Idealno vrijeme za sadnju bodljikave tikve je rano proljeće, a zemlja u koju se sadi trebala bi biti plodna, hranjiva i slabije ili neutralne kiselosti.
Što se tiče samog uzgoja, bodljikava tikva nije previše zahtjevna. Jedino na što je osjetljiva jesu niske temperature, pa joj je zimi potrebna dodatna zaštita.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!