Biljka mirta je zimzeleni grm koji naraste do pet metara visine tvoreći guste i uspravne grane. Stanište su joj sunčana i topla mjesta te makija, a rasprostranjena je u južnoj Europi na području Mediterana.
Biljci mirti je potrebno omogućiti svjetlo stanište i prezimljavanje na prozračnom mjestu na temperaturi ne nižoj od 4 stupnja. Zalijevati ju treba omekšalom vodom, posebice ljeti kada se stvaraju cvjetovi. Ukoliko je potrebnu, biljku mirta se može presaditi u proljeće, u zemlju koja mora biti humusna i hranjiva.
Biljka mirta ima jestive plodove koji su slatkastog okusa. Plod se može jesti svjež, a moguće ga je i konzervirati sa soli ili sušiti i koristiti kao začin.
Plodovi biljke mirta sadrže limunsku i jabučnu kiselinu, eterično ulje, a listovi imaju 45% vitamina.
Destilacijom listova biljke mirta dobiva se eterično ulje koje se koristi za tretiranje dišnih tegoba, a u kozmetici se koristi za tretiranje suhe kože.
Osim toga, ulje biljke mirta koristi se kod proširenih vena i poticanja limfe, a hidrolat biljke mirta koristi se za tretman konjuktivitisa i kao oblog za umorne oči.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!