Šparoge su izvanredan izvor vitamina C i vitamina A te dobar izvor cinka i selena, a ovi nutrijenti osiguravaju optimalno zdravlje svojom snažnom antioksidativnom aktivnošću.
Bijele šparoge su mnogo skuplje od ostalih vrsta
zbog rada potrebnog za njihovu proizvodnju.
Izdanci bijelih šparoga, dok rastu, čuvaju se pokriveni i što
dalje od sunca kako bi se spriječio nastanak klorofila koji
zelenim šparogama daje boju. One su koncentrirani
izvor nutrijenata koji blagotvorno djeluju na
zdravlje.
Bijele šparoge, kao i ostale vrste šparoga,
poboljšavaju rad srca i probavnog sustava te imaju dobra,
prirodna diuretička svojstva.
Jedna šalica šparoga osigurava svega 43 kalorije pa je idealna
namirnica za kontrolu tjelesne mase.
Imaju blagotvorno djelovanje na zdravlje kosti. Izvanredan su
izvor vitamina K i dobar izvor kalcija i magnezija.
Bijele šparoge su mekše, ali imaju slabiji okus od zelenih i ljubičastih, no neki kuhari ih preferiraju u pripremi jer su specifičnije i jedinstvenije.
Šparoge nepravilnim čuvanjem gube do 30% vitamina, postaju
savitljive i slabije kvalitete pa da bi sačuvali njihovu aromu i
nutrijente, trebali bi slijediti preporuke za pravilno čuvanje.
Bijele šparoge će ostati svježe oko 7 dana ako
se pravilno čuvaju pohranjene u hladnjak. Niže temperature
usporit će frekvenciju disanja te pomoći u očuvanju nutrijenata i
svježine na dulji period. Prije nego što šparoge pohranite u
hladnjak, treba ih staviti u plastične vrećice.
Najbolje je omotati vrećicu oko šparoga, istiskujući zrak koliko
je to moguće. Nikako ih nije dobro prati prije spremanja u
hladnjak jer će to ubrzati njihovo kvarenje.
Postoje ljubičaste, zelene i bijele
šparoge.
Dostupne su nam od ožujka do srpnja, a spadaju u najzdravije
namirnice.
Najzdraviji način pripremanja šparoga je takozvano ''Zdravo pirjanje'' šparoge od 5 minuta.
Možete napraviti i ''Zdravo pirjane'' bijele šparoge s plodovima mora, tako što ćete kombinirati ''zdravo pirjanje'' šparoga od 5 minuta sa ''zdravim pirjanjem'' škampi ili riboe, četvrtinama cherry rajčica, lukom i gljivama. Pojačati mediteranski okus možete koliko god je potrebno. Ukrasite ih nasjeckanim peršinom ili korijanderom.
Vrlo je važno ne prekuhati šparoge.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!