Berba oraha započinje tijekom jeseni, kada se zelena opna na plodu omekša te plodovi sami počnu otpadati s drveća. Kada se zelena opna raspukne to je većinom znak da su plodovi zreli. Ako tijekom sazrijevanja drvo nema dovoljno vlage, opna ploda puca, ali se ujedno ne otvara stoga nastavlja i dalje čvrsto držati plod. Vlažno, kišno i maglovito vrijeme ubrzava pucanje zelene opne.
Svi plodovi oraha ne sazru u isto vrijeme stoga se berba oraha odvija u nekoliko navrata. Branje oraha najčešće se odvija na jedan od tri načina: protresanjem kompletnog stabla, protjecanjem pojedinačnih grana ili klasičnim udaranjem plodova.
Nakon otresanja sa stabla, plodove oraha treba pokupiti i što prije izvaditi iz opne. Ako se neki orasi teško odvajaju od opne, treba ih ostaviti na suhom mjestu 4 do 5 dana, nakon čega će sazreti i bit će lakše izvaditi ih iz opne. Nezreli plodovi ne sadrže jednaku nutritivnu vrijednost kao i zreli plodovi, njihove jezgre su smežuranije i sadrže manje količine ulja. Stoga je preporučljivo ostaviti ih još nekoliko dana u lijesci kako bi dozreli.
Nakon branja, zdrave plodove je potrebno odvojiti od nezdravih, u suprotnom će se brzo pokvariti. Čuvati se mogu u zamrzivaču dulji period (do godine dana) ili u suhoj i hladnoj prostoriji te ih potrošiti unutar nekoliko dana, budući da se mogu brzo pokvariti zbog količine masnih kiselina.