VRT I BILJE /

Berba oraha

Image
Foto: PIXABAY

Branje oraha obavlja se u kasnu jesen.

22.12.2019.
0:00
PIXABAY
VOYO logo

Berba oraha započinje tijekom jeseni, kada se zelena opna na plodu omekša te plodovi sami počnu otpadati s drveća. Kada se zelena opna raspukne to je većinom znak da su plodovi zreli. Ako tijekom sazrijevanja drvo nema dovoljno vlage, opna ploda puca, ali se ujedno ne otvara stoga nastavlja i dalje čvrsto držati plod. Vlažno, kišno i maglovito vrijeme ubrzava pucanje zelene opne.

Svi plodovi oraha ne sazru u isto vrijeme stoga se berba oraha odvija u nekoliko navrata. Branje oraha najčešće se odvija na jedan od tri načina: protresanjem kompletnog stabla, protjecanjem pojedinačnih grana ili klasičnim udaranjem plodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon otresanja sa stabla, plodove oraha treba pokupiti i što prije izvaditi iz opne. Ako se neki orasi teško odvajaju od opne, treba ih ostaviti na suhom mjestu 4 do 5 dana, nakon čega će sazreti i bit će lakše izvaditi ih iz opne. Nezreli plodovi ne sadrže jednaku nutritivnu vrijednost kao i zreli plodovi, njihove jezgre su smežuranije i sadrže manje količine ulja. Stoga je preporučljivo ostaviti ih još nekoliko dana u lijesci kako bi dozreli.

Nakon branja, zdrave plodove je potrebno odvojiti od nezdravih, u suprotnom će se brzo pokvariti. Čuvati se mogu u zamrzivaču dulji period (do godine dana) ili u suhoj i hladnoj prostoriji te ih potrošiti unutar nekoliko dana, budući da se mogu brzo pokvariti zbog količine masnih kiselina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo