Preduvjeti za dobivanje kvalitetnog ili vrhunskog vina je da
vrijeme kada će se obaviti berba grožđa bude
pravilno određen.
Rok berbe grožđa utvrđuje se precizno kontrolom
sladora i kiseline ovisno od sorte.
Svakom vinogradaru je stalo je da proizvede što kvalitetnije i
zdravo vino, stoga je potrebno obaviti pripreme da bi predstojeća
berba grožđa bila uspješna.
Prije same berbe treba napraviti dezinfekciju podruma.
Zatim, vrlo ve važno da izolacija podruma bude dobra. Potrebno je
održavati što jednoličniju temperaturu i zimi i
ljeti.
Tako je za bijela vina preporučena je temperatura od 8-10
°C.
Za crna vina preporuka je da temperatura bude od 10-12
°C.
Vrlo je važno i osigurati uvjete koji neće dozvoliti kolebanja u
dnevnim temperaturama viša od dva posto i silazno i
uzlazno.
Vlaga zraka treba biti između 70 i 80 %.
Morate znati da prevelika vlaga u podrumu smanjuje vijek trajanja
bačava zbog povećanog razmnožavanja raznih vrsta gljivica i
plijesni te utječe na kvalitetu i karakteristike vina.
Sve ovo potrebno je osigurati prije nego berba grožđa započne, jer onda se treba posvetiti samo vinu.