VINOGRADARSTVO /

Berba grožđa - najbolje vrijeme za berbu grožđa

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Sezona je berbe grožđa i proizvodnje vina i vrijeme je kada će vinogradari i vinari vidjeti rezultate svog ovogodišnjeg rada, a berba grožđa je prvi korak na tom putu

18.9.2019.
17:35
Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

Preduvjeti za dobivanje kvalitetnog ili vrhunskog vina je da vrijeme kada će se obaviti berba grožđa bude pravilno određen.
Rok berbe grožđa utvrđuje se precizno kontrolom sladora i kiseline ovisno od sorte.

Svakom vinogradaru je stalo je da proizvede što kvalitetnije i zdravo vino, stoga je potrebno obaviti pripreme da bi predstojeća berba grožđa bila uspješna.
Prije same berbe treba napraviti dezinfekciju podruma.
Zatim, vrlo ve važno da izolacija podruma bude dobra. Potrebno je održavati što jednoličniju temperaturu i zimi i ljeti. 
Tako je za bijela vina preporučena je temperatura od 8-10 °C.
Za crna vina preporuka je da temperatura bude od 10-12 °C. 
Vrlo je važno i osigurati uvjete koji neće dozvoliti kolebanja u dnevnim temperaturama viša od dva posto i silazno i uzlazno. 
Vlaga zraka treba biti između 70 i 80 %.
Morate znati da prevelika vlaga u podrumu smanjuje vijek trajanja bačava zbog povećanog razmnožavanja raznih vrsta gljivica i plijesni te utječe na kvalitetu i karakteristike vina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ovo potrebno je osigurati prije nego berba grožđa započne, jer onda se treba posvetiti samo vinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo