Bamija biljka je jednogodišnja biljka čiji se mladi plodovi, stari svega 3-6 dana, nakon cvatnje i oplodnje koriste kao povrće na različite načine, a najviše pečeni i kuhani.
Bamija biljka se može konzervirati sušenjem, mariniranjem ili zamrzavanjem.
Bamija biljka ima mnoštvo djelovanja. U prehrambenoj industriji koristi se kao prirodni emulgator, a djeluje i kao antioksidans. Osim toga, bamija biljka smanjuje kristalizaciju šećera, te se zbog toga koristi u konditorskoj industriji.
Bamijino zrelo sjeme u nekim Azije i Afrike koriste se prženo kao zamjena za kavu. Bamija biljka ima duboki korijen koji se prostrano razvija u površinskom sloju zemlje, a stabljika koja je početku zeljasta, a kasnije drvena, visoka je između 60 i 200 centimetara.
Bamija biljka se sije kada prođe opasnost od proljetnih mrazeva i kada tlo na dubini od 5 centimetara postigne temperaturu višu od 15 stupnjeva.
Biljka se sije na otvoreno, a prije sjetve sjeme je potrebno na 24 sata namočiti u toploj vodi kako bi se omekšala sjemenska ljuska.