Avokado drvo koje mami poglede
Avokado je zimzeleno drvo koje može narasti u visinu 6-20 m. Listovi su mu dužine od 10 do12 cm i elipsasta su oblika. U 16. st. španjolski osvajači su prenijeli avokado u Europu, a zatim je od sredine 17. st. avokado preko Jamajke proširen u Aziju. Početkom 20. st. rasprostranjuje se u SAD-u, Meksiku, Dominikanskoj Republici, Brazilu i Kolumbiji.
Avokado drvo cvijeta lijepim i velikim cvjetovima koji ga krase od siječnja pa do ožujka, a koji sadrže još 100-300 manjih cvjetova. Do oprašivanja dolazi u samo 0.1 % slučajeva. Glavni uzrok toga slabog oprašivanja je u činjenici što je tijekom prvog dana cvjetanja sazreo samo tučak, a prašnici su tada još uvijek nerazvijeni. Cvijet se kasnije na jedan dan zatvara.
Kad se cvijet ponovno otvori, prašnici su već zreli, ali je tučak uvenuo. Cvjetovi sa zrelim prašnicima u odnosu na cvjetove sa zrelim tučcima otvaraju u različito doba dana.
Vrlo vrijedan proizvod koji se dobiva od avokada je ulje koje je cijenjeno i vrlo blagotvorno za njegu kože. Mnogi ga koriste u kulinarstvu umjesto maslinova ulja za pripremu jela.
Plod avokada se najviše koristi u meksičkoj kuhinji dok su ga europski mornari koristili kao maslac. Ne čudi stoga da mnogi žele zasaditi i uzgojiti svoje vlastito avokado drvo.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!