Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
voće /

Andska jagoda - slatko kiselo voće Južne Amerike

Andska jagoda je podrijetlom iz Južne Amerike, odnosno Perua, no danas je uzgaja u mnogim dijelovima svijeta koji imaju vlažnu i toplu klimu

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Andska jagoda biljka je uspravne, razgranate stabljike koje može biti zelene ili ljubičaste boje, visoka do 150 centimetara. Listovi andske jagode su naizmjenični, a cvjetovi su zvonasto viseći i stvaraju se u pazušcima listova.

Ocvijeće koje bujno cvate u lipnju i srpnju je žute boje sa izraženim tamnim mrljama.

Andska jagoda prirodno je rasprostranjena u Južnoj Americi, a u Europu je stigla krajem 18 stoljeća. Osim u Južnoj Americi, biljka se uzgaja u mnogim dijelovima svijeta sa toplom i vlažnom klimom.

Biljka se razmnožava sjemenom koje se sije u rano proljeće, a kao odrasla biljka, andska jagoda traži osunčano mjesto i vlažnu zemlju.

Zrela andska jagoda istovremeno uz sladak okus, zadržava i blago kiselkast okus što, ovu biljku čini idealnom za salate, a okus je najsličniji običnim jagodama.

Andska jagoda može se jesti u voćnim salatama, kuhanim jelima i sirovu. Od nje možete praviti sirupe i džemove, pudinge, pite, a andska jagoda može se koristiti i u slanim jelima, kao umak za meso ili plodove mora.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike