JESTIVA BILJKA AMARANT / Amarant ili štir: biljka koja pridonosi očuvanju našeg zdravlja

Image
Foto: Pixabay

Amarant ili štir biljka je čiji su listovi i sjemenke u potpunosti jestive, a sadrže ogromne količine hranjivih tvari

14.3.2018.
7:48
Pixabay
VOYO logo

Amarant ili štir biljka je koja pripada porodici Amaranthaceae, a najčešće se uzgaja za ishranu ili kao ukrasna biljka. Donosimo vam sve što biste trebali znati o biljci štir.

Amarant ili štir (lat. Amaranthus spp.) najčešće raste samoniklo, ali se jednako tako može i uzgajati u vrtu. Kao biljka nije zahtjevan pa tako bez imalo problema može uspijevati i na manjim površinama. Idealna temperatura za rast i razvoj ove biljke kreće se od 20 do 22 stupnja Celzijusa. S obzirom na to što sadrži gotovo sva obilježja, amarant se greškom često smatra žitaricom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lišće amaranta hranjivo je i bogato nutritivnim vrijednostima koje pomažu u očuvanju našeg zdravlja. Sadrži velike količine vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa, a može se jesti sirovo, kuhano ili se upotrebljava kao začin. Sjeme amaranta najčešće se koristi u dobivanju brašna ili se priprema kao cjelovito zrno. Ono sadrži magnezij, kalij, kalcij, sumpor, vitamin A i vitamin B.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo