rjeđi od meda /

Agava cvijet - cvijet slađi od šećera

Image
Foto: pixabay.com

Agava cvijet koristi se za dobivanje sirupa koji je prirodan zaslađivač. Koje su još primjene agavinog cvijeta i kako ga koristiti?

28.7.2017.
14:10
pixabay.com
VOYO logo

Agava cvijet je jedna do 200 vrsti koje pripadaju rodu agave. Agava cvijet uglavnom raste u Meksiku, premda se može uzgajati i u južnim i zapadnim dijelovima SAD-a te središnjim i tropskim dijelovima Južne Amerike.

Agava cvijet ima velike mesnate listovi sa oštrim vrhom i bodljikavim rubom. Svaka rozeta agava bilje jednom cvijeta, a zatim uvene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agavin nektar ili sirup dobiva se iz stabljike agava cvijeta, a koristi se kao prirodni zaslađivač. Naziva se još i medena vodica jer ima svjetlu boju i blagi okus.

Sirup od agavinog cvijeta rjeđi je od meda, ali je slađi pa se koristi kao prirodni zaslađivač, a zbog niskog glikemijskog indeksa ne utječe na razinu šećera u krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agava cvijet sadrži inulin koji potiče osjećaj sitosti te je pogodan za gubitak viška kilograma, a povezan je i sa smanjenjem razine kolesterola.

Sirup dobiven iz agavina cvijeta može se koristiti za pripremu kolača, mliječnih i voćnih napitaka, pekmeza i peciva, a potrebno ga je stavljati u manjim količinama jer je slađi od šećera.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo