Agava cvijet je jedna do 200 vrsti koje pripadaju rodu agave. Agava cvijet uglavnom raste u Meksiku, premda se može uzgajati i u južnim i zapadnim dijelovima SAD-a te središnjim i tropskim dijelovima Južne Amerike.
Agava cvijet ima velike mesnate listovi sa oštrim vrhom i bodljikavim rubom. Svaka rozeta agava bilje jednom cvijeta, a zatim uvene.
Agavin nektar ili sirup dobiva se iz stabljike agava cvijeta, a koristi se kao prirodni zaslađivač. Naziva se još i medena vodica jer ima svjetlu boju i blagi okus.
Sirup od agavinog cvijeta rjeđi je od meda, ali je slađi pa se koristi kao prirodni zaslađivač, a zbog niskog glikemijskog indeksa ne utječe na razinu šećera u krvi.
Agava cvijet sadrži inulin koji potiče osjećaj sitosti te je pogodan za gubitak viška kilograma, a povezan je i sa smanjenjem razine kolesterola.
Sirup dobiven iz agavina cvijeta može se koristiti za pripremu kolača, mliječnih i voćnih napitaka, pekmeza i peciva, a potrebno ga je stavljati u manjim količinama jer je slađi od šećera.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!