DJECI DAJU TESTOVE NA KORONU U OBLIKU LIZALICE: / Stavi se u usta, cucla 90 sekundi pa se 15 minuta čeka rezultat

Kako bi "pratili zarazu“ i pružili "razumnu alternativu za testiranje", austrijska provincija Burgenland već je naručila 35 tisuća testova lizalica,

30.4.2021.
7:48
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Novi test u obliku lizalice daje se u nekim austrijskim vrtićima kao alternativa klasičnom testu koji ne nailazi na odobravanje najmanjih uzrasta.

Iako su najmlađi pošteđeni nekih restriktivnih mjera, postoje strahovi da bi ponovno otvaranje škola i vrtića, uz pojavljivanje zaraznije, britanske varijante virusa koja je dominanta u dijelu europskih država, moglo ubrzati širenje koronavirusa među mladima i djecom. To bi moglo pridonijeti ponovnom rastu broja zaraženih i ugroziti dosadašnje uspjehe kampanje cijepljenja, piše agencija France Presse.

Nemaju žarke boje i sladak okus kao prave

Kako bi "pratili zarazu“ i pružili "razumnu alternativu za testiranje", austrijska provincija Burgenland već je naručila 35 tisuća testova lizalica, rekao je glasnogovornik tamošnje regionalne vlade. Pokrajina je naručila takve testove nakon uspješnog pilot projekta u vrtićima, a roditelji su pismeno obaviješteni da će svako dijete dobiti tri besplatna testa tjedno.

Na uputama piše: "Stavite test u usta, cuclajte 90 sekundi, stavite test u spremnik, čekajte 15 minuta i provjerite rezultat".

Nakon prvotnog razočaranja što nemaju žarke boje i sladak okus kao prave lizalice, nego sliče na "preuveličan“ klasični test, otac i grafički dizajner Dominik Krotschek istaknuo je kako se njegov trogodišnjak ipak privikao na taj test.

"Tu nema problema – ponovili smo to danas i uspjelo je", rekao je, pa dodao da "misli da ima smisla da su u obrazovnom sektoru strože kontrole“.

Hrvatski “Austrijanci” za Direkt grgljali korona testove, HZJZ: ‘Nema razloga da ih ne prihvatimo’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Eksperimentalna primjena u pet bečkih vrtića

Testove u obliku lizalica osmislila je Manuela Foedinger, čelnica laboratorija u bečkoj bolnici Kaiser-Franz-Joseph. Ona je i autorica jednostavnog testa koji se koristi grgljanjem, a koji je sad rasprostranjen u Austriji. Nakon što je prošle godine dobila priznanje grada Beča za taj izum, gradonačelnik austrijske prijestolnice pitao je ima li kakav prijedlog i za djecu.

"Imam ideju i za to", odgovorila je Foedinger.

Ona u pet bečkih vrtića sada provodi istraživanje na djeci staroj između jedne i šest godina kako bi ustanovila koliko su precizni testovi u obliku lizalica te mogu li ući u širu primjenu.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali