Ugostitelj Ado Campeol, kojeg su talijanski mediji prozvali "ocem tiramisua", umro je u 93. godini.
Campeol je bio vlasnik Alle Beccherie, restorana na sjeveru Italije gdje je poznati desert osmislila njegova supruga i kuhar.
Desert, koji se sastoji od keksa natopljenih kavom i mascarponea, uvršten je na njihov jelovnik 1972. godine, no obitelj ga nikad nije patentirala.
Otad je postao nezaobilazno jelo talijanske kuhinje koje su prihvatili kuhari diljem svijeta.
Guverner regije odao počast Campeolu
Postoje dugotrajni prijepori o porijeklu tiramisua, uključujući tvrdnje da se posluživao kao afrodizijak u bordelu u Trevisu, gradu na sjeveru Italije.
Međutim, opće je prihvaćeno da je recept osmišljen u Campeolovu restoranu u gradu.
Luca Zaia, guverner regije Veneto, bio je među onima koji su odali počast Campeolu, tvitajući da je grad "izgubio još jednu zvijezdu u povijesti svoje kuhinje i vina."
Alle Beccherie je obitelj Campeol otvorila 1939. godine, a Campeol je preuzeo posao krajem Drugog svjetskog rata.
Desert je nastao slučajno
Prema kuharu koji je sudjelovao u smišljanju recepta, Robertu Linguanottu, desert je bio rezultat slučajnosti dok su pravili sladoled od vanilije.
Linguanotto je u zdjelu s jajima i šećerom stavio mascarpone i pošto je primijetio ugodan okus te mješavine, premio je to Campeolovoj supruzi Albi.
Par je potom usavršio desert dodavši piškote umočene u kavu te posute kakaom - nazvavši ga Tireme Sù.
Desert se pojavio 1981. godine u listu Veneto, lokalnim novinama posvećenim hrani i vinu, a danas je jedan od najpoznatijih talijanskih recepata.
Varijante tiramisua sadrže alkohol poput ruma ili marsale, no originalni recept koji je certificirala Talijanska kulinarska akademija 2010. godine, je bez alkohola jer ga mogu jesti i djeca.